AAA

EKONOMIJA | 06.08.2017 09:35 > 06.08 16:25

Antić: RTB Bor ima budućnost ali treba naći strateškog partnera

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da RTB Bor ima budućnost i da posluje pozitivno, ali da su potrebna dodatna ulaganja preko strateškog partnerstva.

"RTB Bor predstavlja jedan od strateški značajnih potencijala Srbije. Od njega zavisi ne samo istočna Srbija već i razvoj čitave Srbije", rekao je Antić u Resavici na obeležavanju Dana rudara.

On je kazao da je "Vlada Srbije posvećena tome da se Bor razvija i da bez ikakve dileme ima budućnost".

"Bor u ovom trenutku posluje pozitivno. Očekujem da će ovu godinu završiti sa više desetina miliona evra dobiti što je dokaz da ono što smo radili u prethodnom periodu dalo rezultate", kazao je Antić.

Ministar rudarstva je istakao da su Boru potrebna dodatna ulaganja preko strateškog partnerstva.

"Da bi RTB Bor dugoročno bio održiv pored topionice, fabrike sumporne kiseline i dela mehanizacije koju smo kao Vlada podržali, potrebno je dodatno ulagati u rudarstvo, otvarati nove rudnike i raditi nova istraživanja u tom sistemu. Za tako nešto su potrebne velike investicije koje, po našem mišljenju, treba tražiti kroz strateška partnerstva", objasnio je on.

Antić je kazao da razgovaraju sa velikim kompanijama, pre svega kineskim ali i ruskim i kanadskim, kako bi iznijansirali najbolji pristup za RTB Bor.

"Razgovaramo kako bi tamo dobili najsnažnijeg patnera koji će biti sposoban da u narednih nekoliko godina investira i do milijardu evra koje će obezbediti da RTB Bor multiplikuje svoju proizvodnju i dugoročno ima finansijsku dobit", rekao je Antić.

Vlada Srbije će nastaviti da daje podršku Resavici

Ministar Antić tvrdi da će Vlada Srbije nastaviti da daje podršku Resavici, ali da ta kompanija mora da radi ekonomski održivo.

"Sa ekspertskim timom Svetske banke pravimo plan restrukturiranja i reorganizacije te kompanije zajedno sa planom finansijske konsolidacije i očekujem da će on biti gotov do kraja godine i nakon toga usvojen u Vladi Srbije", rekao je Antić u Resavici povodom obeležavanja Dana rudara i dodao da će taj plan dati odgovore u vezi sa budućnošću kompanije.

Antić je kazao da je " 'Resavica' značajna jer se rudnici nalaze mahom u nerazvijenim delovima Srbije i zato održavanje života te kompanije ima strateški značaj za Srbiju". 

On je dodao da je ta kompanije "u jednom trenutku bila 'na kolenima' sa velikim brojem nasledjenih problema, ali da je država uspela da sačuva Resavicu". 

"To su bili, pre svega problemi vezanih za smenski rad koji su paralisali rad kompanije, a sudski izvršioci su pretili da će ugasiti ovu firmu. U dogovoru sa sindikatima pristupili smo rešavanju tog problema, Vlada je podržala Resavicu i obezbedila sredstva da se taj smenski rad isplati", rekao je on.

Antić je rekao da treba videti koji rudnici imaju dovoljne zalihe uglja i u koje treba ulagati, pre svega u modernizaciju proizvodnje, veći stepen zaštite na radu i ekologiju.

"Koje su to jame koje nemaju održive rezerve uglja i kako rešavati pitanje tih jama, pre svega misleći o tome da sačuvamo radna mesta", kazao je Antić i dodao da treba da se modernizuje rudnik Soko Štavalj i delovi jama u Resavici.

"Kroz aktiviranje 'češke kreditne linije' kroz koju treba da obezbedimo deo opreme za modernizaciju, pre svega za Soko i Štavalj i sa ciljem da nam to da brze efekte i da već u 2018. godini, ako dobijemo podršku Svetske banke, imamo povećanje proizvodnje", objasnio je Antić.

Ministar rudarstva je kazao da imaju cilj da "podignu proizvodnju za 200.000 do 250.000 tona uglja godišnje sa idejom da vrlo brzo prebace milion tona uglja godišnje" i dodao da bi to bio "ozbiljan iskorak".

Antić je rudarima poručio da rudarstvo u Srbiji ima perspektivu i da će vlada podržati razvoj rudarstva.

Direktor Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica" Marko Vuković je rekao da treba modernizovati sadašnje rudnike i otvorili nove kako bi preduzeće ekonomski poslovalo.


Energetska situacija u Srbiji stabilna


Ministar Antić je kazao da je energetska situacija u Srbiji u potpunosti stabilan i proizvodnja energenata se odvija na najvećem mogućem nivou.

On je za televiziju Pink rekao da je prioritet Ministarstva otvaranje novih rudnika i unapredjenjenje proizvodnje u rudnicima.

"Mi smo vrlo blizu otvaranju značajnih rudarskih potencijala u Srbiji, pre svega u Zapadnoj Srbiji", rekao je Antić i dodao da su "pred nama nove investicije i dalja modernizacija".

Ministar je rudarima čestitao Dan rudara, 6. avgust koji je ustanovljen u znak sećanja na dan kada su se davne 1903. godine rudari Senjskog rudnika izborili za povratak trojice otpuštenih kolega i skraćenje radnog vremena.

"Rudarski posao je jedan od najtežih poslova na svetu, želim u ime Vlade i svih gradjana da rudarima čestitam njihov dan. To su sjajni ljudi koji veoma teško hrane svoje porodice. Želim im da rade svoj posao, da imaju posla, da se živi i zdravi svakog dana vraćaju svojim najmilijima", rekao je Antić.

On je kazao da je jedan od prioritet Vlade Srbije da se kroz povećanje proizvodnih kapaciteta i primenu novih tehnologija u rudarstvu utiče na rast BDP-a.

"Napravili smo dobar pomak u poboljšanju uslova rada ljudima u rudarskom sektoru. Napravili smo iskorake i kada je u pitanju EPS, Resavica, RTB Bor sa rudnicima Bor i Majdanpek. Rudarstvo postaje mesto gde se Srbija ubrzano razvija", rekao je Antić.

Antić je kazao da trenutno postoje rudarske aktivnosti na 250 eksploatacionih polja, dok se radi istraživanje na 130 eksploatacionih polja.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.