AAA

EKONOMIJA | 14.08.2017 14:40

Agrostručnjak: Šteta od suše u poljoprivredi preko milijardu dolara

Suša je umanjila poljoprivrednu proizvodnju za oko 20 odsto u odnosu na prosečan godišnji rod, a za 30 odsto u odnosu na prošlu rekordnu godinu, tako da je izgubljena vrednost više od milijardu dolara, rekao je danas stručnjak za poljoprivredu Milan Prostran.

Prostran je za agenciju Beta rekao da ovogodišnju štetu zbog visokih temperatura treba uporedjivati sa godinama sa prosečnim rodom jer je to pravilnije nego je porediti sa rekordnim kao što je prošla godina.
"Vrednost prosečne godišnje proizvodnje u poljoprivredi u Srbiji je pet-šest milijardi dolara", rekao je Prostran.

Dodao je da do kraja sezone stanje može da se popravi ali i da se pogorša, i da će kiša koja je u subotu zahvatila značajan deo zemlje pomoći da se biljke malo oporave.

"Visoke temperature su najviše uništile kukuruz koji čini 20-25 odsto ukupne poljoprivredne proizvodnje i zasejan je na 1,1 milion hektara", rekao je Prostran.

On je istakao da zbog klimatskih promena i nemogućnosti države da finansira navodnjavanje na većim površinama rešenje za održivu poljoprivredu treba tražiti u jesenjoj setvi na dvostruko većoj površini od do sada prosečne, od oko 500.000-600.000 hektara.

"Za dve nedelje počinje rok za jesenju setvu pa treba zasejati sve što može da podnese niske zimske temperature, pšenicu, ovas, ječam, raž i uljanu repicu", rekao je Prostran.

Dodao je da i prolećnu setvu treba započeti mesec dana ranije kako bi se izbegle visoke tempertaure i suše.

KOMENTARI

Broj komentara : 1

Dekameron15/08/2017 03:11

Predpostavljam da sistemi za navodnjavanje kostaju mnogo manje od milijardu dolara.Lakse je kukati nad vremenskom sudbinom.

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.