AAA

EKONOMIJA | 17.08.2017 15:20 > 17.08 19:06

Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o elektronskom dokumentu

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju koji omogućava da se elektronski dokumenti priznaju kao i papirni ali i različite nivoe identifikacije fizičkih i pravnih lica.

Iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija saopšteno je da elektronsko poslovanje isključuje odlazak na šalter i time štedi vreme i materijalne resurse.

Kako je navedeno, zakon je značajan za unapredjenje i promociju elektronskog poslovanja jer omogućava brže i efikasnije poslovanje, smanjuje troškove poslovanja, privrednih subjekata, organa javne vlasti i gradjana.

Doprineće modernizaciji i efikasnijem radu organa javne uprave ali i lakši i sigurniji pristup uslugama tih organa kao i drugih subjekata koji se pružaju elektronskim putem, piše u saopštenju.

Zakon uredjuje i elektronski potpis, elektronski pečat, vremenski žig, elektronsku dostavu i elektronsko čuvanje dokumenata, što će, prema navodim iz ministarstva omogućiti jednostavnu i jeftiniju upotrebu kvalifikovanih elektronskih sertifikata, razmenu dokumentacije u elektronskom obliku i uništavanje papirne dokumentacije kada je obezbedjena usluga kvalifikovanog elektronskog čuvanja.

Predlogom novog zakona uvodi se i usluga elektronskog potpisa "u cloud-u"’ (oblaku), što znači da će putem mobilnih telefona korisnici moći da se elektronski potpisuju, navodi se u saopštenju i dodaje da će se na taj način doprineti znatno većoj upotrebi elektronskog potpisa koji je mnogo praktičniji od postojećih rešenja.

Navedene usluge od poverenja uticaće na povećanje elektronskog poslovanja, elektronskih transakcija i omogućiće elektronsko opštenje između organa javne vlasti i stranaka.

Usvajanjem ovog zakona kreirana je osnova za uspostavljanje moderne elektronske uprave u Srbiji, koja će gradjanima i privredi omogućiti brže i efikasnije usluge i jednostavniju komunikaciju sa državnim organima od kuće i putem mobilnog telefona, ističu iz resornog ministarstva.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.