AAA

EKONOMIJA | 28.08.2017 14:15 > 28.08 18:00

Skupština Srbije usvojila izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji će gradjanima EU ograničiti kupovinu poljoprivrednog zemljišta u Srbiji.

Za izmene zakona glasalo je 132 poslanika vladajuće koalicije, a 13 poslanika opozicije je bilo protiv.
Tim zakonom sprečava se potpuna liberalizacija tržišta poljoprivrednim zemljištem, pre 1. septembra, kada počinju da važe odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kojima se prava gradjana zemalja EU o kupovini poljoprivrednog zemljišta izjednačavaju sa pravima državljana Srbije.

Izmenama zakona predvidjeno je da gradjani EU mogu da kupe najviše dva hektara poljoprivrednog zemljište pod uslovom da najmanje 10 godina žive u lokalnim samoupravama u kojima žele da kupe zemlju, da najmanje tri godine obradjuju zemljište koje je predmet kupovine i da u svom vlasništvu imaju potrebnu opremu i mehanizaciju.
Utvrdjeno je i da državljani EU neće moći da kupuju poljoprivredno zemljište u zoni od 10 kilometara od državne granice, kao i da izmene zakona stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku, a da zakon počne da se primenjuje od 1. septembra.

Za opoziciju usvojene izmene zakona su besmislene, njima se obmanjuje javnost i "izdaju" srpski nacionalni interesi, jer se omogućava prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima.

Skupština je usvajanjem predloženih izmena Zakona završila četvrtu vanrednu sednicu.Opozicija: Vlast obmanjuje javnost izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Poslanici opozicije ponovili su danas u Skupštini Srbije da se izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu obmanjuje javnost, jer će i nakon njihovog usvajanja biti moguća prodaja poljoprivrednog zemljišta strancima.
Kritiku opozicije tokom rasprave u parlamentu odbacio je ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović, navodeći da su izmene neophodne da bi se popravile "problematične" odbredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i istakao da se na taj način popravljaju stvari u interesu Srbije.

Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta ocenila je da izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu ne treba donositi, jer nemaju nikakvog smisla i neće se postići ono što predlagač želi.

"Obmanjuje se javnost da će se sprečiti prodaja poljoprivrednog zemljišta strancima i uskoro će se videti da to nije tačno", kazala je Radeta i dodala da ukoliko vlast iskreno želi da zaštititi domaćeg poljoprivrednika, treba da pokrene izlazak Srbije iz SSP i iz pregovora sa EU.

Prema njenim rečima, "to je jedini način da Srbija istupi sa tog bezumnog puta".

Radeta je kazala i da je većina, koja će sada glasati za zakon, bila protiv SSP i govorila da je štetan, navodeći da je to samo nastavak štetne politike DS-a.

Poslanik Pokreta za spas Srbije Nova Srbija Djodje Vukadinović takodje se izjasnio za suspenziju SSP, navodeći da se ovim izmenama zakona "baca prašina u oči" i da je poenta da se povrati ranije prodato državno poljoprivredno zemljište.

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović ocenio je da su predložene izmene zakona "marketinška obmana SNS-a da se sprečava prodaje zemlje strancima".

On je istakao i da je rasprava o izmenama zakona besmislena, jer ne menja već postojeće zakonsko rešenje.

"Centralni problem u Srbiji nije problem davanja zemlje fizičkim licima, već korišćenje državne poljoprivredne zemlje", kazao je on i naveo da lokalne samouprave već izdaju u zakup 30 odsto državne zemlje domaćim i stranim tajkunima.

Nedimović mu je odgovorio da rasprava nije besmislena, da su je tražili poljoprivrednici i da Vlada kao prioritet smatra da se poprave stvari koje su u SSP ostale nedorečene.

Povodom pitanja pojedinih poslanika o koristi SSP-a, ministar je kazao da će za mesec do dva biti raspisan prvi poziv za IPARD sredstva koji će koristiti poljoprivredni proizvodjači za svoje projekte, podsetivši da nakon potpisivanja SSP-a nema više ni redova za vizu za putovanje u zemlje EU.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je da je po dosada važećem zakonu bila  zabranjena prodaja zemlje strancima, a da se Zakonom o poljoprivrednom zemljištu to omogućava.

"Zbog SSP s uvodi mogućnost da stranci mogu da kupuju zemlju u Srbiji i pokušavate da kažete gradjanima da to ne radite, a upravo to radite" rekao je Obradović.

Prema njegovoj oceni, zakon ima i "dodatnu namenu da ćuti o kupovini srpske zemlje tajkuna, ličnih prijatelja Aleksandra Vučića kao što su Tenis i Al Rafaved".

Poslanik Narodne seljačke stranke i predsednik Odbora skupštine za poljoprivredu Marijan Rističević je, osvrćući se na polemiku opozicije, podsetio da je vlada Vojislava Koštunice ispegovarala SSP i ratifikovala ga u novembru 2007, dok je Božidar Djelić naredne godine samo potpisao.

"Oni se sad ponašaju u stilu da nam ne dozvoljavaju ni da ispravimo njihove greške, a u skladu sa obećanijma koja su davali 2000. godine, zemlja bi pripala onima koji je obradjuju, a ne onima koji je obradjuju u stilu MK grupe, Delte", rekao je Rističević.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.