AAA

EKONOMIJA | 30.08.2017 11:50

Dodeljen ugovor o javno-privatnom partnerstvu za deponiju Vinča

Grad Beograd odlučio je danas da ugovor o javno-privatnom partnerstvu u pružanju usluge tretmana i odlaganja komunalnog otpada u deponiji Vinča dodeli, na 25 godina, francusko-japanskom konzorcijumu "The Consortium of SUEZ Groupe SAS & I-Environment Investments limited".
 
Taj konzorcijum je ponudio cenu koja predstavlja godišnja projektna plaćanja u iznosu od 38.278.900 evra sa porezom na dodatu vrednost, saopštila je gradska uprava."Ugovor o javno-privatnom partnerstvu biće zaključen na 25 godina, a izabrani ponudjač, koji je privatni partner Grada biće u obavezi da izgradi postrojenje za proizvodnju toplotne i električne energije iz otpada", rekao je gradonačelnik Siniša Mali, navodi se u saopštenju.

Naveo je i da, u tu svrhu, komunalni otpad, koji generišu fizička i pravna lica, biti iskorišćen za proizvodnju energije a svu toplotnu energiju će preuzeti Beogradske elektrane i priključiti na sistem daljinskog grejanja.
"Privatni partner biće u obavezi da izvrši sanaciju postojeće komunalne deponije u Vinči, čime će se rešiti decenijski problem neadekvatnog odlaganja i odsustva tretmana otpada", rekao je Mali.

Gradonačelnik je rekao i da je obaveza privatnog partnerai izgradnja nove sanitarne deponije, "u skladu sa visokim standardima i direktivama Evropske unije, kao i izgradnja postrojenja za tretman građevinskog otpada".

"Privatni partner će biti u obavezi da vrši tretman i odlaganje komunalnog otpada tokom čitavog perioda trajanja ugovora", istakao je gradonačelnik.

U konkurentnom dijalogu, koji se odvijao u tri kruga, učestvovalo je pet kandidata, a konačnu ponudu je podneo konzorcijum "The Consortium of SUEZ Groupe SAS & I-Environment Investments limited".
Stručnu pomoć Gradu Beogradu u svim fazama sprovodjenja postupka konkurentnog dijaloga pružila je Medjunarodna finansijska korporacija (International Financial Corporation – IFC), članica grupacije Svetske banke.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*



otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.