AAA

EKONOMIJA | 14.09.2017 12:15

Ružić i Ruf o reformama u javnom sektoru

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić rekao je danas u razgovoru u Beogradu sa šefom misije Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) Džejsom Rufom da se sistem javnog sektora menja iz temelja, jer je cilj da on bude efikasan, ekonomičan i upravljiv.

On je podsetio da su popisana radna mesta u javnim službama i da je broj oko 2.000 trenutno postojećih poslova i nekoliko hiljada različitih radnih mesta u javnim službama, katalogom smanjen na oko 870.

"Sve javne službe će morati da usklade svoju unutrašnju organizaciju i poslove s katalogom i tu neće biti više zloupotreba i izmišljanja radnih mesta samo u svrhu zapošljavanja", istakao je Ružić, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Ministarstvo je pripremilo, kako je naveo, set nacrta zakona koji uredjuju radnopravne odnose i vrednovanje rada i sistem plata u javnim službama, autonomnim pokrajinama i lokalnim samoupravama i da je plan da se oni vrlo brzo nadju pred poslanicima.

Takav sistem je, po njegovoj oceni, pravičan jer svim zaposlenima u javnim službama omogućava podjednako vrednovanje rada i nagradjivanja za zalaganje i rezultate, što će pozitivno uticati na njihovu motivisanost i kvalitet usluga, navodi se u saopštenju.

Ružić je istakao da u državnim i lokalnim administracijama trenutno ima oko 6.700 ljudi manje nego što je propisani maksimum.

On je kazao da se pripremaju zakoni i prateći propisima koji regulišu plate zaposlenih u ostatku sistema javne uprave, koji bi trebalo da budu usvojeni do kraja ove godine.

Tehnička misija MMF-a od juče je u poseti Beogradu i s predstavnicima vlasti će razgovarati o fiskalnim kretanjima, reformama u javnom sektoru i pripremi budžeta za 2018. godinu. 

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*



otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.