AAA

EKONOMIJA | 15.09.2017 13:05 > 15.09 13:15

Transparentnost Srbija: Nema političke volje da se primeni Zakon o javnim preduzećima

Predstavnici Transparentnosti Srbije izjavili su danas da Zakon o javnim preduzećima nije dovoljno primenjen u prvih godinu i po dana jer nije bilo političke volje.

Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija je u Medija centru na predstavljanju rezultata istraživanja o sprovodjenju Zakona o javnim preduzećima rekao da nije ostvaren glavni cilj tog Zakona profesionalizacija upravljanja javnim preduzećima i njihova departizacija.

Minić je rekao da je istraživanje uradjeno na uzorku od 30 javnih preduzeća od kojih je za 13 osnivač Vlada Srbije, dva su pokrajinska i 15 lokalnih i dodao da su analizirali četiri oblasti izbor direktora, nadzorni odbor, transparentost i medije.

"Od 30 javnih preduzeća u 28 smo pronašli nepravilnosti u vezi sa direktorom i izborom direktora", kazao je Minić i dodao da je zakonski rok za okončanje konkursa za izbor direkora istekao u martu 2017. godine i da su nakon toga na čelu gotovo svih posmatranim republičkim preduzećima vršioci dužnosti.

Minić je rekao da su na lokalnom nivou još 2013. godine na konkursu postavljeni rukovodioci Javnih preduzeća koji su u medijima identifikovani kao "stranački kandidati".

Govoreći o nadzornim odborima, Minić je kazao da u 29 javnih preduzeća sede članovi za koje se ne može utvrditi da su kvalifikovani na osnovu informacija u biografijama.

"Odnos medija sa javnim preduzećima pokazuje da su mediji prihvatali obaveze koje mogu narušiti nezavisnu uredjivačku politiku", objasnio je Minić i dodao da je transparentost republičkih pruzeća jedina oblast koja je ostvarila napredak, dok su lokalna preduzeća tu manje napredovala jer većina njih još uvek nema svoj sajt.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti je kazao bi do unapredjenja rada javnih preduzeća u oblasti izbora direktora došlo ako bi se izmenio Zakon o javnom preduzeću tako što bi se ograničio period od razrešenja direktora do okončanja konkursa za izbor novog.

"Treba takodje preispitati ulogu Nadzornih odbora jer je njihova funkcija da zadovolje potrebe gradjana, a ne samo praćenje finansijskih rezultata", objasnio je Nenadić.

Dodao je da svi osnivači javnih preduzeća treba da utiču na  to da sva javna preduze naprave internet prezentracije kao i da se treba preispitati oblast donacija i sponzorstva.

"Javna preduzeća treba da su tu da bi ljudi imali vodu, struju, a ne da finansiraju sport, kulturu jer to treba da rade nadležna ministarstva", istakao je on.

Nov Zakon o javnim preduzećima Skupština Srbije je usvojila u februaru 2016. godine, a on je predvidjao da se direktori javnih preduzeća u Srbiji biraju na javnom konkursu i da neće moći da budu partijski funkcioneri.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.