AAA

EKONOMIJA | 05.10.2017 14:50 > 05.10 15:44

Predić: Za zimu dovoljno struje, gasa i nafte (VIDEO)


Za predstojeću zimu obezbedjeno je dovoljno struje, nafte i gasa, a i sistemi za daljinsko grejanje su spremni, rekao je danas državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije Zoran Predić.

On je na konferenciji "EPS kao pokretač privrede Srbije" rekao da se "kvarovi koji su normalni u energetskim sistemima otklanjaju u najkraćim rokovima".

"Elektroprivreda Srbije (EPS) u poslednji kvartal godine ulazi sa dovoljno uglja za proizvodnju potrebnih količina struje", rekao je Predić.

EPS se, prema njegovim rečima, "dobrim radom" našao medju prvih 10 kompanija u jugoistočnoj Evropi i značajno investira u proizvodne kapacitete i zaštitu životne sredine.

Dodao je da su planirana ulaganja te kompanije do 2025. godine u zaštitu životne sredine 900 miliona evra.

"Za odsumporavanje, čime će se smanjiti emisija ugljen-dioksida na termoelektrani 'Nikola Tesla' A biće uloženo oko 170 miliona evra, modernizovane su hidroelektrane Zvornik i Bajina Bašta, u termoelektrani Kostolac gradi se novi blok, a u rudarskom kombinatu Kolubara unapredjuje se tehnologija iskopavanja uglja i ujednačavanja kvaliteta", rekao je Predić.

Izvršni direktor za poslove trgovine električnom energijom u EPS-u Dragan Vlaisavljević rekao je da se ta kompanija kao pokretač privrede Srbije pojavljuje u ulozi snabdevača strujom privrede i stanovništva i investitor preduzeća koja rade na održavanju te kompanije.

Dodao je da EPS čini srpsku privredu konkurentnijom jer su cene struje medju nižima i prosečne su na 31. mestu u odnosu na evropske.

Predsednik Saveta Agencije za energetiku Srbije Ljubo Maćić rekao je da se zbog zagadjenja životne sredine u svetu odustaje od elektrana na ugalj.

"Raste proizvodnja struje iz obnovljivih izvora, a razlog više za širenje te proizvodnje je pojeftinjenje baterija za akumuliranje te energije", rekao je Maćić.

Dodao je da u Srbiji "postoji veliki prostor za podizanje energetske efikasnosti i povećanje potrošnje gasa".

On je istakao da su tržišne cene električne energije osnov stabilnosti elektro-energetskog sistema uz zaštitu najsiromašnijih gradjana.

Direktor sektora za ekonomske poslove u EPS-u Mladen Serventi rekao je da je EPS i pored nepovoljnih vremenskih uslova u prvom polugodju ove godine ostvario pozitivan finansijski rezultat od 1,9 milijardi dinara pre plaćanja poreza, a da se očekuje da će na kraju godine dobit biti pet milijardi dinara.

"Naredne dve godine očekujemo dobit od po 17 milijardi dinara i te projekcije su radjene ne računajući povećanje cena struje", rekao je Serventi.

Ta kompanija prema njegovim rečima planira i smanjenje distributivnih gubitaka struje sa sadašnjih 12,8 odsto na 10,8 odsto u 2019. godini.

EPS je prema rečima generalnog direktora Ekonomskog instituta Dragana Šagovnovića najveći partner privredi, ali da dosta gubi zbog depresiranih cena struje.

"Ta kompanija je od 2001. godine zbog niskih cena električne energije izgubila od sedam do 20 milijardi evra u zavisnosti od toga sa čijim se cenama poredi u Evropi", rekao je Šagovnović.

Dodao je da je to ogroman novac kada se ima u vidu da je, kako navode u EPS-u, za kompletnu modernizaciju te kompanije porebno pet milijardi evra.

On je rekao da je EPS najveći donator i da se ukupne donacije mogu meriti sa spoljnim dugom Srbije koji je nastao u tom periodu.

Dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu Radivoje Mitrović ocenio je da je neophodno osnovati nacionalni savet za "strateško promišljanje o daljim pravcima razvoja energetike", a to telo bi trebalo da bude "rasterećeno dnevno-političkih pritisaka".


KOMPLETAN VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.