AAA

EKONOMIJA | 06.10.2017 16:25 > 06.10 16:40

Farmaceuti Srbije traže zakon o apotekarskoj delatnosti, do tada moratorijum na otvaranje apoteka

Farmaceuti i vlasnici apoteka u Srbiji su danas zatražili hitno donošenje zakona o apotekarskoj delatnosti, saopštila je Farmaceutska komora.

Oni traže da zakonom osnivačko pravo i vlasništvo nad apotekama bude ograničeno na farmaceute, da bude zabranjena "vertikalna integracija", da se uvedu "geografski i demografski kriterijumi za otvaranje apoteka".

To je rečeno na konferenciji "Profesionalizam i liberalizacija u apotekarskom sektoru: Evropska iskustva". Učestvovali su predstavnici Farmaceutske komore Srbije, Saveza farmaceutskih udruženja Srbije i Saveza privatnih apotekara Srbije.

Ocenjeno je da je do usvajanja zakona o apotekarskoj delatnosti, potrebno "uvodjenje moratorijuma na otvaranje apoteka".

Farmaceuti i apotekari su zatražili i uvodjenje jedinstvene maloprodajne cene leka koji se izdaje na lekarski recept, na celoj teritoriji Srbije, kako bi uslovi poslovanja bili jednaki za sve, i da se konkurentnost zasniva na kvalitetu usluge.

Zatražili su i hitno donošenje dokumenta "Dobra apotekarska praksa" i "Pravilnika o listi predmeta koji se mogu prodavati u apoteci", koji je predložila Radna grupa Ministarstva zdravlja Srbije, a u kojem su objedinjeni stavovi struke.

Zatražili su povlačenje ranije donetog takvog pravilnika.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.