AAA

EKONOMIJA | 10.10.2017 16:00 > 10.10 16:09

Čadež:Privredna saradnja Srbije i Turske još ispod stvarnih mogućnosti

Privredna saradnja Srbije i Turske uprkos napretku još je ispod stvarnih mogućnosti iako poslovne zajednice dve zemlje imaju sve preduslove da više i bolje saradjuju, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. 

On je na plenarnoj sednici Poslovnog foruma Srbija-Turska u Beogradu kazao da nema segmenta privrede u kome dve zemlje ne mogu više da saradjuju.

Čadež je podsetio da su u poslednje dve godine bila organizovana tri susreta srpskih i turskih privrednika koji su dali dobre rezultate jer je trgovinska razmena dve zemlje povećana prošle godine za 14 odsto, a a osam meseci ove godine još toliko.

"Više od 230 novoosnovanih preduzeća u Srbiji ove i prošle godine osnovale su kompanije čiji je većinski vlasnik iz Turske", kazao je on i dodao da privredna saradnja može da bude i kroz zajednička ulaganja na treća tržišta.

Srpski privrednici, po rečima Čadeža, zainteresovani su da što bolje iskoriste i novi Sporazum o slobodnoj trgovini izmedju Srbije i Turske koji je danas potpisan.

"U Srbiji trenutno postoji 4.500 preduzeća koja posluju sa Turskom ali samo njih 140 izvozi u tu zemlju, 187 izvozi iz Turske, dok su ostala samo uvoznici turske robe", rekao je on i ocenio da te brojke pokazuju mogućnost da se sadanja poboljša u drugom smeru, odnosno da bude više izvoznika.

Čadež je obraćajući se turskim privrednicima rekao da oni mogu da računaju na dobro poslovno okruženje u Srbiji kao i na sporazume o slobodnoj trgovini koje mogu da iskoriste na tržistu većem od milijardu ljudi.

Na poslovnom forumu, učestvuje 147 turskih i 186 domaćih kompanija sa više od 500 privrednika.
U okviru tog skupa, organizovanog u vreme posete Srbiji turskog predsednika Redžepa Erdogana, obavljeni su bilateralni razgovori privrednika, a očekuje se da će već danas neki od njih sklopiti poslovnu saradnju.

Kopredsedavajući Srpsko-turskog poslovnog saveta Aleksandar Medjedović istakao je da je pravo vreme za nova ulaganja privrednika iz Turske jer vlade obe zemlje podržavaju privrednu saradnju.

On je zamolio turske privrednike da dodju u Srbiju i ulažu "u najlepše mesto na putu ka Evropi".

Srpskim privrednicima je poručio da "ne propuste ovu šansu" da rade sa turskim privrednicima i istakao da saradnji dve zemlje ovoga puta tempo daju privrednici a ne politika.
 
Kako je naveo, novi Sporazum o slobodnoj trgovini je mnogo povoljniji i prava šansa za sve ulagače.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.