AAA

EKONOMIJA | 10.10.2017 17:50

Ljajić: Odnosi Srbije i Turske podignuti na strateški nivo

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić rekao je danas da su odnosi Srbije i Turske podignuti na strateški nivo.

On je u Beogradu na Poslovnom forumu Srbija-Turska kazao da je "ovo period najboljih odnosa" te dve zemlje.

"Na ekonomskom planu postoje dve prelomne tačke, a jedna je otvaranje turske Halk banke u Srbiji 2015. godine, a druga formiranje Srpsko-turskog poslovnog foruma", kazao je Ljajić.

Dodao je da do sada nikada razgovorima srpskih i turskih privrednika nisu prisustvovali predsednici država i toliko ministara kao danas u Beogradu.

"Dve države su potpisale sve što se može, lopta je na penalu", poručio je Ljajić turskim privrednicima i istakao da im se u nekim drugim državama možda nude veći podsticaji, ali nigde kao u Srbiji nema da predsednik države obilazi svaku investiciju.

Turski ministar ekonomije Nihat Zejbekči je rekao da je danas posle dugih pregovora potpisan prošireni Sporazum o slobodnoj trgovini izmedju Srbije i Turske.

"Otklonili smo sve prepreke u ekonomskoj saradnji", rekao je on.

Dodao je da je Turska potpisala takav sporazum i sa Bosnom i Hercegovinom u okviru koga su i javne nabavke i da se nada da će uskoro i sa Srbijom biti regulisane i javne nabavke.

On je istako da će do kraja godine biti potpisan i ugovor izmedju Srbije i Turske o zaštiti investicija.
 
"Želimo da što više investicija dovedemo u Srbiju", kazao je Zejbekči i podsetio da je u Istanbulu  osnovano zajedničko trgovinsko predstavništvo Srbije i BiH koje će doprineti rastu privredne saradnje.

Ocenio je da se trojni sporazum Turske, Srbije i BiH uspešno ostvaruje i da očekuje da za nekoliko godina vrednost trgovinske razmene Srbije i Turske sa 1,1 milijarde dolara poraste na tri milijarde.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.