AAA

EKONOMIJA | 11.10.2017 11:45 > 11.10 11:52

U Kragujevcu nov način obračuna grejanja, ali cena ostaje ista

Kragujevačko preduzeće "Energetika", koje se bavi distribucijom daljinskog grejanja, objavilo je danas da će ubuduće grejanje obračunavati po kvadratnom metru, umesto po zapremini što, kako tvrdi, neće promeniti cenu grejanja.

Sa tom odlukom se Gradsko veće Kragujevca saglasilo u ponedeljak, prihvativši zahtev "Energetike" da promeni način obračuna, pošto Uredba Vlade Srbije o odredjivanju metodologije za odredjivanje cene snabdevanja "ne poznaje" zapreminu kao tarifni element, nego površinu.

Cena grejanja po kvadratnom metru je 84,14 dinara za korisnike stambenog prostora i 126,11 dinara za korisnike u privredi.

Na području Kragujevca ima 22.000 korisnika daljinskog grejanja, od čega je 1.000 u privredi.

Način plaćanja grejanja ostaje nepromenjen, pa će korisnici stambenog prostora i društvene delatnosti i dalje plaćati račune 12 meseci, a ostali korisnici samo u periodu grejne sezone šest meseci.

Portparolka "Energetike" Katarina Janićijević rekla je agenciji Beta da to preduzeće završava najobimniji remont za 25 godina, na kotlovskim postrojenjima 3 i 4 na lokaciji "Zastava", ukupne vrednosti tri miliona evra.

Završava se i zamena razvodne toplovodne mreže u naselju "Erdoglija".

Pred početak grejne sezone obezbedjene su dovoljne količina energenata, mazuta i uglja: na zalihama je 25.000 tona uglja, a ugovorena je nabavka još 10.000 tona, što je dovoljno za grejanje do kraja ove godine.

"Energetika" je 3. oktobra počela tople probe, a sezona grejanja će zvanično startovati 15. oktobra, možda i ranije ukoliko temperatura dva uzastopna dana u 21.00 čas bude 12 stepeni ili niža.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.