AAA

EKONOMIJA | 12.10.2017 11:40 > 12.10 11:44

Stamatović: Država otima privatnu svojinu i stopira razvoj Zlatibora i Čajetine

Vlada Srbije je proglašenjem Zlatibora zaštićenim područjem poništila postojeće prostorne i regulacione planove i time "otela privatnu imovinu i stopirala razvoj Zlatibora i Čajetine", izjavio je danas predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije (ZS) i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

"Dok se bez gradjevinske dozvole u probni rad pušta deonica autoputa od Kragujevca do Batočine, a na Kopaoniku i Staroj planini se, gradjevinskim terorom naprednjaka, besomučno uništavaju biljna, životinjska i vodna ekosfera, spaljuje medicinski otpad u Kosjeriću i grade hidroelektrane na Limu koji očigledno nema isti status kao Uvac i Rzav na Zlatiboru, režimske raspikuće iz Beograda su naprasno odlučile da samo za Zlatibor propišu posebne uslove zaštite", naveo je Stamatović.

On je podsetio da je opština Čajetina, na čijoj teritoriji je najveći deo Zlatibora, pre nekoliko godina usvojila Prostorni plan opštine u čijoj izradi je učestvovao multidisciplinarni tim Saobraćajnog instituta CIP iz Beograda, kao i Plan generalne regulacije mesta Čajetina sa naseljenim mestom Zlatibor, sa ciljem da se zaštite i očuvaju prirodne osobenosti tog područja.

Stamatović je, kako je saopštila Zdrava Srbija, ukazao da zakon predvidja javnu raspravu pre uspostavljanja nacionalnih parkova, parkova prirode i ostalih oblika zaštite prirodnih sredina, a da je Zlatibor proglašen Parkom prirode praktično bez javne rasprave.

"U ovom slučaju je Vučićev režim samo isfingirao tu raspravu, organizujući samo jedan jedini skup sa neskrivenom namerom da on propadne, pošto predstavnici nenarodnog režima iz Beograda nisu imali nijedan odgovor na pitanja zainteresovanih gradjana opštine Čajetina, čije su privatne parcele postale deo novoformiranog parka prirode", naveo je on.

Opština Čajetina je na Zlatiboru počele panoramske žičare (gondole) čija je vrednost 13 miliona evra, a Stamatović je zapitao Ministarstvo gradjevinarstva kad će izdati potrebne dozvole za izgradnju ostalih faza, pošto nadleže državne službe tvrde da uredba kojom je Zlatibor proglašen Parkom prirode neće remetiti gradnju gondole.

Na području Parka prirode "Zlatibor", kako je predvidjeno vladinom uredbom usvojenom prošle sedmice, nije dozvoljeno obavljati radove i aktivnosti za koje se u skladu sa zakonom koji se uredjuje zaštita prirode utvrdi da mogu oštetiti populacije, zajednice i staništa biljnih i životinjskih vrsta.

Park prirode "Zlatibor" obuhvata prostor na teritoriji Čajetine, Užica, Nove Varoši i Priboja, a njime, na osnovu vladine uredbe usvojene prošle sedmice, upravlja Javno preduzeće "Srbijašume".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.