AAA

EKONOMIJA | 13.10.2017 16:05 > 13.10 16:12

Za Socijalno-ekonomski savet sporan Nacrt zakona o zaposlenima u javnim službama, otkazan skup

Socijalno-ekonomski savet Vlade Srbije danas nije usaglasio mišljenja oko Nacrta zakona o zaposlenima u javnim službama pa je zbog toga otkazana i konferencija za novinare.

"Dogovoreno je da se konsultacije nastave do sledećeg sastanka tog tela", rekao je danas za Betu predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Zoran Stojiljković.

On je rekao da stalno radno telo Saveta nije dalo pozitivno mišljenje o Nacrtu zakona o zaposlenima u javnim službama.

"Sadašnji predlozi odgovaraju zdravstvu, prosveta ga ne prihvata, a kultura bi da se izuzme", rekao je Stojiljković.

Dodao je da ne vidi svrhu postojanja zakona o zaposlenima u javnim službama jer već postoji Zakon o radu i drugi koji regulišu zapošljavanje.

Razlog više za to da nema potrebe za donošenjem još jednog zakona o zapošljavanju je, po njegovim rečima, i činjenica da je Nacrt zakona donet tako da se pojedinačno razgovaralo sa ministarstvima pojedinih sektora i da sada ne mogu da se usaglase razlike u mišljenjima.

Stojiljković je rekao da o predloženim dopunama i izmenama Zakona o platama nije ni raspravljano pošto nije "prošao" Nacrt zakona o zaposlenima u javnim službama, kome je prateći propis.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da se privrednici "neutralno" odnose prema Nacrtu zakona o zaposlenima u javnim službama jer se ne odnosi na njih.

"Sastanku Socijalno-ekonomskog saveta trebalo je danas da prisustvuje i predstavnik Ministarstva finansija i da ponudi obećane olakšice preko smanjenja poreza i parafiskalnih nameta ali je ministar (Dušan Vujović) u Americi i to je odloženo", rekao je Atanacković.

Dodao je da je sastanak trajao tri i po sata uprkos dogovoru da traje dva sata i da će sledeći biti verovatno krajem meseca.

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta su predstavnici Vlade Srbije, Unije poslodavaca Srbije i reprezentativnih sindikata Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.