AAA

EKONOMIJA | 22.10.2017 14:10 > 22.10 14:12

Mirović, Mihajlovićeva i Fabrici prvi prešli preko Žeželjevog mosta u Novom Sadu


Preko novog "Žeželjevog mosta" koji se gradi u Novom Sadu, danas su, iz Novog Sada u Petrovaradin, prvi peške prešli predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

U susretu sa radnicima i predstavnicima izvodjača na sredini novog mosta, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je rekao da su, prema izveštaju projektanta, u petak u popodnevnim satima, "sa greškom od svega nekoliko milimetara", spojeni lukovi mosta sa bačke i sremske strane, te da je današnji prelazak preko njega simbolično označio "da smo uspešno ponovo premostili Dunav".

"Nećemo se osvrtati na probleme koji su pratili izgradnju mosta, gledaćemo u budućnost da završimo pristupne saobraćajnice i da se ukloni privremeni most, te da na proleće novi Žeželjev most bude u punoj funkciji", kazao je Mirović.

Dodao je da će se tek onda, kada tom železničkom trasom budu prolazili vozovi brzinom većom od 120 kilometara na sat i kada se od Novog Sada do Beograda bude putovalo četrdesetak minuta, u punoj meri shvatiti značaj zajedničkog poduhvata.

Zorana Mihajlović je rekla da "Žeželjev most" spaja jednu prošlost i ogroman prostor za lepu budućnost.

"Kada dodjete na ovaj most ne možete da se ne setite i 23. aprila 1999. godine kada je srušen i svih 78 dana bombardovanja koje je naša zemlja pretrpela. Na današnji dan, odnosno u petak, kada je most spojen, tog trenutka je prestalo bombardovanje Novosadjanki i Novosadjana. Posle 18 godina opet imamo most, koji će u februaru imati železničke pruge, a mesec-dva posle toga i pristupne puteve", kazala je Zorana Mihajlović.

Dodala je da je taj most veoma značajan za razvoj Srbije, jer je deo projekta modernizacije pruge Beograd-Budimpešta, "kao i najvažnijeg svetskog globalnog projekta 'Jedan pojas jedan put'".

Ambasador Sem Fabrici podsetio je da je EU za izgradnju mosta dala donaciju u iznosu od 34 miliona evra.

Prema njegovim rečima, most je važan i za celu Srbiju, jer je deo koridora 10, jednog od glavnih saobraćajnih koridora u ovom delu Evrope, i deo je nove transportne politike Srbije, u sklopu procesa pristupanja Srbije EU.

Mirović, Mihajlovićeva i Fabrici posebno su se zahvalili radnicima koji su u ovoj završnoj fazi gradnje mosta radili u više smena i podelili im simbolične poklone.


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.