AAA

EKONOMIJA | 26.10.2017 13:40 > 26.10 13:57

Aelius ponudio 16 miliona evra i otplatu duga za kupovinu Galenike

Kompanija Aelius iz Luksemburga ponudila je 16 miliona evra za kupovinu za 93,7 odsto ukupnog kapitala Galenike, saopštilo je danas Ministarstvo privrede Srbije nakon otvaranja finansijske ponude tog ponudjača.

Kako je saopšteno, Komisija je konstatovala da je ponuda podneta u skladu sa javnim pozivom i da ispunjava sve propisane uslove, i donela Odluku kojom predlaže Ministarstvu privrede da Aelius proglasi kupcem kapitala.

Aelius, inače povezano lice EMS S/A Brazil, jedini je učesnik koji je ispunio sve uslove za učešće u procesu privatizacije Galenike.

Kako se dodaje, kupac će biti u obavezi da, pored iznosa od 16 miliona evra na ime kupoprodajne cene, uplati i iznos od 25 miliona evra na ime izmirenja obaveza prema bankama, kao i iznos od dodatnih 200 evra po godini staža za zaposlene koji su se opredelili za dobrovoljni socijalni program.

Takodje, kupac je u obavezi da u naredne dve godine na ime obavezne investicije uloži 5,525 miliona evra u Galeniku, kao i da broj zaposlenih na neodredjeno vreme ne spušta ispod 900.

Ministarstvo privrede Srbije je 1. septembra raspisalo tender za prodaju 93,7 odsto kapitala Galenike, a početna cena na javnom nadmetanju je jedan evro uz obavezu kupca da uplati i 25 miliona evra za pokriće bankarskih dugova te kompanije.

Za dobrovoljni odlazak iz Galenike koja ima 1.400 zaposlenih, prijavilo se 250 radnika.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.