AAA

EKONOMIJA | 10.11.2017 17:25 > 10.11 17:27

CINS: Požar u beogradskom Depou zbog kvara na instalacijama

Požar u kojem je krajem avgusta 2014. godine izgoreo Tržni centar Depo u Beogradu, izbio je zbog kvara električne instalacije, piše Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), pozivajući se na dokumenta MUP-a.

Dokumentacija do koje je došao CINS, pokazuje da su električne instalacije poslednji put obnovljene 2011. godine, a po nalazima veštaka, na dan požara je izbio kvar na neonskoj svetiljci.

U Depou, napuštenoj tramvajskoj garaži u beogradskoj opštini Vračar, bilo je 160 tezgi s tekstilnom i drugom robom. Detalji o požaru krajem avgusta 2014. godine dugo su bili nepoznati javnosti.

"Požar je iniciran najverovatnije paljenjem lako zapaljive tekstilne robe u zoni centra požara usled kvara na delovima električne instalacije tj. električne opreme koja je korišćena za osvetljenje", naveo je policijski veštak u izveštaju od 28. avgusta 2014. godine.

Požar se proširio preko drvene krovne konstrukcije, koja se potom urušila u objekat, izazvavši potpuno uništenje Depoa i robe.

Rukovodilac Sektora pijačnih usluga u JKP "Gradske pijace", koja je iznajmljivala taj prostor od JKP Gradsko saobraćajno preduzeće (GSP), rekao je policijskom službeniku da je 2011. godine uradjena kompletna rekonstrukcija elektro instalacija, nakon što je Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova izvršio kontrolu.

Prvo osnovno javno tužilaštvo, čiji je tužilac obavio uvidjaj posle požara, odbilo je da novinarima BIRN-a dostavi dokumentaciju iz istrage, zbog neke eventualne buduće istrage.

Naveli su da do tada ničija krivična odgovornost nije utvrdjena.

Gradske pijace, u čijem su vlasništvu bile tezge, posle požara su se obratile za odštetu Dunav osiguranju. Prema dokumentima do kojih je došao CINS, krajem novembra 2014. godine im je, umesto traženih 893.187 dinara, isplaćeno 289.000 dinara.

Oni koji su imali tezge u Depou nisu bili obuhvaćeni tim osiguranjem, već su kasnije samo preseljeni na druge pijace. Predstavnici Grada Beograda su izjavljivali da će nakon obnove Depoa moći da se vrate na posao ali to se nije dogodilo.

Depo je, uz druge objekte i zemljište površine 4.316 metara kvadratnih, 9. oktobra ove godine prodat na javnoj aukciji, po ceni od 4,15 miliona evra, kompaniji BKA development osnovanoj 26. septembra, nekoliko dana pre te aukcije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.