AAA

EKONOMIJA | 23.11.2017 14:25

NIS najprofitabilniji, Srbijagas najveći ukupni gubitaš u 2016.

Najprofitabilnija preduzeća u Srbiji u 2016. godini su iz oblasti energetike i telekomunikacija, a takodje najveće kumulirane gubitke iz ranijeg perioda imale su kompanije iz energetskog sektora, rečeno je danas na predstavljanju publikacije "BIZNIS TOP 2016/2017" časopisa "Biznis i finansije".

Naftna industrija Srbije (NIS) je prošle godine bila najprofitabilnija kompanija sa neto dobitkom od 16,1 milijarde dinara, približno koliko i u 2015. i čini tri odsto neto dobitka cele srpske privrede.

Po profitabilnosti je na drugom mestu Telekom Srbija koji je u 2015. bio na vodećoj poziciji, a net dobit te kompanije je smanjena za 7,1 odsto, na 15,2 milijarde dinara.

Na trećem mestu je Telenor Srbija sa dobiti od 8,9 milijardi dinara, a na četvrtom Elektroprivreda Srbije (EPS) čija je neto dobit iznosila 8,8 milijardi dinara koja je za petinu manja nego godinu ranije.

Beogradske elektrane su na petoj poziciji po profitabilnlosti, sa neto dobitkom od osam milijardi dinara, koji je za 2,6 puta veći nego u 2015. godini.

Po podacima Agencije za privredne registre (APR), u 2016. godini po poslovnim prihodima je prvu poziciju zauzeo EPS (222,1 milijarda dinara), slede NIS (177,9 milijardi), Fijat automobili Srbija (132,6 milijardi), Merkator (107,1 milijarda) i Telekom Srbija (87,1 milijarda).

Najveći ukupni gubitaš u 2016. kao i ranijih godina bio je Srbijagas, sa minusom od 130,7 milijardi dinara, iako je imao neto dobit od 2,2 milijarde dinara. Slede ga EPS sa akumuliranim gubitkom od 122,7 milijardi, Infrastruktura železnice Srbije koja je uvećala gubitak na 86,3 milijarde, HIP Petrohemija sa ukupnim gubitkom od 76,6 milijardi i VIP mobajl čiji je gubitak bio 65,7 milijardi dinara.

Komentarišući rezultate privrede u prošloj godini profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić je rekao da za privredni rast nije dovoljna samo markoekonomska stabilnost već i dobro uredjena država, dosledna primena zakona, efikasna i poštena administracija, jednak tretman svih učesnika na tržištu, moderna infrastruktura.

"Loši poslovni rezultati EPS-a u ovoj godini ne mogu da se objasne lošim vremenskim prilikama", ukazao je Arsić i naveo da je rast BDP Srbije u ovoj godini duplo manji nego što je prosek u zemljama centralne i istočne Evrope.

Direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović je kazao da je očigledno ukupnjavanje u srpskoj privredi jer prihodi 100 kompanija čine 31 odsto ukupnih prihoda svih preduzeća, a zapošljavaju 18 odsto radnika u Srbiji.

On je najavio da će početkom iduće godine biti moguće elektronsko registrovanje osnivanja preduzeća, a da će sredinom godine biti osnovan regionalni privredni registar.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.