AAA

EKONOMIJA | 05.12.2017 21:55 > 05.12 23:43

Udruženje italijanskih industrijalaca u Srbiji obeležilo pet godina postojanja

  • Foto: Nord Communications/Miroslava Simić-Kocić
  • Foto: Nord Communications/Miroslava Simić-Kocić
  • Foto: Nord Communications/Miroslava Simić-Kocić

Udruženje italijanskih industrijalaca u Srbiji "Konfindustrija" (Confindustria Serbia) obeležilo je danas pet godina postojanja i nagradilo kompanije, pojedince i institucije.

Na svečanosti u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu, predsednik "Konfindustrije" Erik Košuta rekao je da je to udruženje mlado, te je u središte svojih aktivnosti postavilo pre svega mlade ljude.

Košuta je kazao da su italijanska preduzeća svesna potrebe očuvanja najboljih kadrova i njihovog profesionalnog razvoja i da to žele da podrže i u Srbiji.

"Srbija je u prošlosti držala neslavni primat po 'odlivu mozgova'. Stvaranje zajedničkih ideja i izgradnja mosta na putu povratka jeste naš cilj", istakao je Košuta i dodao da je cilj Udruženja i unapredjenje komunikacione mreže preko digitalne revolucije i unapredjenje transportne mreže, ne samo robe već i ljudi.

Ambasador Italije Djuzepe Manco rekao je da je "Konfindustrija" aktivan učesnik u ekonomiji Srbije i da sada "gradi temelje koji će se isplatiti s jedne strane kroz uspeh firmi, a sa druge kroz povećanje zaposlenosti u Srbiji".

Potpredsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Djordje Milićević kazao je da je Italija jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i da je u prošloj godini spojnotrgovinska razmena iznosila 3,7 milijardi evra, a da će ove godine verovatno dostići četiri milijarde evra.

Povodom pet godina svog postojanja, "Konfindustrija" je dodelilo nagrade u četiri kategorije uspešnim kompanijama-članicama, uglednim pojedincima i institucijama.

Nagradu za najveći doprinos razvoju privredne saradnje Italije i Srbije od 2012. godine do 2017. godine dobila je kompanija obuće "Progetti".

Nagrade za društveno odgovorno poslovanje uručene su kompanijama "Flash Srb", "Palladio East" i "Modine Srb", dok je nagradu za opštinu u Srbiji sa najboljim poslovnim ambijentom po izboru italijanskih privrednika dobio Apatin.

Posebna priznanja uručena su mnogobrojnim pojedincima i institucijama s kojima saradjuje "Konfindustrija".

"Konfindustrija" generalna konfederacija italijanske industrije u Italiji, postoji od 1910. godine. Prve medjunarodne kancelarije tog udruženja nastale su u Rusiji, zatim u Rumuniji i Bugarskoj, a 2012. godine "Konfindustrija" je zvanično osnovana i u Srbiji.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.