AAA

EKONOMIJA | 15.12.2017 14:45 > 15.12 14:48

Ministar trgovine Srbije: Gradjani ne treba da se plaše izmene Zakona o GMO

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić je danas izjavio da gradjani ne treba da se plaše izmene Zakona o genetski modifikovanim organizmima (GMO), jer će ostati zabrana njihovog uzgajanja.

"Ako dodje do izmena, u zakonu će biti striktno naglašeno da je zabranjeno uzgajanje genetski modifikovanih organizama, a uslovi promet će biti tako restriktivno postavljeni da će faktički biti onemogućen", rekao je Ljajić.

On je tako odgovorio novinarima na pitanje o pregovaračkom Poglavlju 30 sa EU, o ekonomskim odnosima sa inostranstvom, kojim se izmedju ostalog predvidja promet GMO.

"Naš interes je da mi tu stvar učinimo transparentnom… Mora da se naznači da ta hrana sadrži proizvode koji imaju elemente GMO-a, odnosno da se postavi 10 uslova za transport takvih proizvoda, koji će ga de juro dozvoliti, a de fakto onemogućiti", rekao je Ljajić.

Dodao je da to nije nikakava prevara i da Srbija na to ima pravo jer "Svetska trgovinska organizacija kaže da ne možete zabraniti transport i promet nekog proizvoda, a možete da postavite uslove za njegov promet".

Istakao je da je interes Srbije da bude u STO, o čemu se pregovora na dva nivoa, i sa svakom članicom STO posebno.

"Članice STO su tri četvrtine zemalja sveta. Svega 13 zemalja ne vodi nikakve pregovore niti ima ambiciju da postane član STO", rekao je Ljajić.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.