AAA

EKONOMIJA | 18.12.2017 14:00 > 18.12 14:04

Stamatović: Zlatiborska žičara isplativija od beogradske

Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović danas je ocenio da Vlada Srbije finansira izgradnju panoramske žičare u Beogradu, od Kalemegdana do Ušća, "zarad političkih poena u predizborne svrhe", dok koči izgradnju žičare na Zlatiboru koja je višestruko isplativa.

"Opština Čajetina ne bavi se politikanstvom, već se pošteno i pregalački bori za razvoj Zlatibora i Zapadne Srbije, o čemu svedoči i projekat zlatiborske gondole, najveće zdrave, nesubvencionisane infrastrukturne investicije u srpskom turizmu, za koju je iz lokalnog budžeta izdvojeno 13 miliona evra", naveo je Stamatović u saopštenju.

On je istakao da je ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenila da su beogradska i zlatiborska žičara neuporedive jer je beogradska, po njenim rečima "veliki infrastrukturni projekat jer raste broj turista u Beogradu", a da drugu neko radi "s kraja ka početku".

"Da se pojedini predstavnici Vlade Srbije ponašaju kao odgovorna vlast cele države Srbije, a ne kao jednostranački, lokalni beogradski servis naprednjačkih raspikuća u prestonici, oni bi znali da su, za razliku od Zlatibora, turisti u Beogradu, uglavnom, samo na proputovanju i ne provedu u prestonici, u proseku, više od dve noći, pa zato ne vidimo razlog zašto je beogradska gondola od krucijalne državne važnosti, a na Zlatiboru, kao jednoj o najpoznatijih klasičnih turističkih destinacija u Srbiji, gde turisti posečno ne ostaju manje od četiri noći nije", rekao je Stamatović.

Kako je objasnio, Opština Čajetina završava poslednju, petu fazu izgradnje devetkilometarske gondole jer Ministarstvo gradjevinarstva nije izdalo dozvole za prve četiri faze zato što "umesto interesa gradjana zapadne Srbije i srpskog turizma, štiti interese jednog svog stranačkog tajkuna koji je uzurpirao 2.213 hektara državne zemlje".

"Gondola će biti kičma novih investicija u deo Zlatibora oko Tornika i okosnica cilja da, za deset godina, ovu turističku destinaciju poseti milion turista i da se ostvari deset miliona noćenja godišnje, naspram sadašnjih 300.000 turista, odnosno 1,2 miliona noćenja godišnje, tokom letnje i zimske sezone", ocenio je Stamatović.

Dodao je da će "gondola" voziti trasom dugom 8.950 metara od centra turističkog naselja Zlatibora do vrha Tornik, kapaciteta 600 putnika u 55 kabina.

"Beogradska žičara, dužine jedan kilometar, koštaće 15 miliona evra, bez dodatnih 'vanrednih troškova', dok je ukupna cena 'Gold gondole' na Zlatiboru, koja je devet puta duža, samo 13 miliona evra, odnosno za 12 do 13 odsto jeftinija", istakao je Stamatović i naveo da će iz republičkog budžeta za gondolu u Beogradu biti izdvojeno 1,2 milijarde dinara, a da zlatiborsku ni dinar iako je to investicija koja će se otplatiti za sedam godina.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.