AAA

EKONOMIJA | 06.01.2018 08:35 > 06.01 14:28

Vučić traži pomoć predsednika Kine za pronalaženje partnera za RTB Bor

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ambasadorom Kine Lijem Mančangom o ekonomskoj saradnji i infrastrukturnim projektima, ali i partnerstvu za Rudarsko-topioničarski basen Bor, saopštio je Kabinet predsednika Srbije. Kako se navodi, Vučić je zamolio ambasadora da predsednik Kine Si Djinping pomogne Srbiji u pronalaženju strateškog partnera za RTB Bor.

Vučić i Mančang ocenili su da su infrastrukturni projekti medju kojima izgradnja brze pruge Beograd Budimpešta i završetak radova na deonicama Koridora 11 izmedju Obrenovca i Uba i Lajkovca i Ljiga, kao i novog ugovorenog projekata izgradnje deonice autoputa Preljina Požega, od velikog značaja.
Vučić je dodao da je interes Srbije da se u 2018. godini intenziviraju radovi na realizaciji industrijskih parkova u Beogradu i Smederevu.

Predsednik Vučić uputio je "posebnu molbu predsedniku Si Djinpingu za unapredjenje vojno-tehničke saradnje Srbije i Kine", navodi se u saopštenju.Vučić zadovoljan koncesijom za beogradski aerodrom

Vučić je kazao da je "više nego zadovoljan i srećan" odobravanjem koncesije za beogradski Aerodrom "Nikola Tesla".

Sinoć je objavljeno da je Vlada Srbije konzorcijumu koji predvodi francuska firma "Vanci erpor" (Vinci Airport) dala na 25 godina koncesiju za aerodrom za 501 milion evra. Ta firma upravlja aerodromima u sedam zemalja.

"Investiciona obaveza francuske kompanije je 732 miliona evra, a godišnja taksa na koncesiju će biti od pet do 16 miliona evra. Prezadovoljan sam ovim uspehom Srbije, zaista nisam očekivao da će biti 501 milion. Ovim smo postigli ogroman uspeh i pokazali veliki međunarodni ugled. Zato od srca čestitam i Vladi Srbije i svim gradjanima na ovom odličnom poslu", izjavio je Vučić za današnje izdanje beogradskog lista "Kurir".

Po njegovim rečima, time je "Srbija pokazala da može još više, da je sposobna za još veće uspehe od onoga koji je postizala u prethodne četiri godine".Srbija više nije u grupi visoko zaduženih zemalja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je nivo javnog duga Srbije pao na 57 odsto BDP, što je ispod nivoa Mastrihta. "To znači da Srbija više nije u grupi visoko zaduženih zemalja", rekao je Vučić novinarima nakon obilaska radova u Narodnom muzeju u Beogradu i dodao da će se vraćanje dugova nastaviti.

U tom cilju, on je Vladi Srbije poželeo da novac zaradjen od koncesije za Aerodrom "Nikola Tesla" ne potroši, već da ga iskoristi za vraćanje dugova i smanjenje javnog duga.

Vučić je naveo da će od 501 milion evra od koncesije za aerodrom, Budžet Srbije dobiti 417 miliona evra, dok će 84 miliona evra otići gradjanima Srbije malim akcionarima.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.