AAA

EKONOMIJA | 09.02.2018 11:55

Ministri Srbije i Madjarske: Skratiti čekanje na graničnim prelazima


Izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta i efikasnije granične procedure, uz skraćenje zadržavanja na granicama, bili su danas teme sastanka u Budimpešti ministarke gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorane Mihajlović i ministra za razvoj Madjarske Mikloša Šestaka.
Mihajlović je rekla da Srbija i Madjarska nemaju problem s fizičkim barijerama, ali da se vreme zadržavanja na granicama mora skratiti, posebno u teretnom saobraćaju, kako na železnici, tako i u drumskom prevozu, što je važno za konkurentnost privrednika obe zemlje, saopštilo je njeno ministarstvo.

Rekla je i da je madjarski ministar obećao da će se rešiti problem dugog zadržavanja drumskih prevoznika na granici.
Na sastanku u okviru zajedničke sednice vlada Srbije i Madjarske, razmatrana je i izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta.

"Na teritoriji Srbije već su počeli radovi na modernizaciji dve deonice pruge Beograd-Budimpešta i očekuje nas potpisivanje komercijalnog ugovora i za treću, poslednju deonicu, od Novog Sada do Subotice", rekla je Mihajlović.

Madjarski ministar Šestak je rekao da se u martu očekuje ponude izvodjača za deo pruge koji gradi Madjarska.

Šestak je naglasio da je planirano otvaranje tri nova granična prelaza, a prvi će biti Rastina-Bačsentdjerdj, kod Sombora, gde su već završeni radovi.

Dvoje ministara je razgovaralo i o saradnji u rečnom saobraćaju, i potpisalo novi sporazum o plovidbi rekom Tisom, kao i o realizaciji programa prekogranične saradnje IPA.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.