AAA

EKONOMIJA | 09.02.2018 18:10 > 09.02 18:11

BIRN: Er Srbija mogla bi da dobije zabranu letenja zbog nepoštovanja procedure

Kompanija Er Srbija mogla bi da dobije zabranu letenja, jer je angažovala pilote za koje nije dobila neophodnu bezbednosnu procenu policije i Bezbednosno informativne agencije (BIA), objavila je danas Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

BIRN je dobio kopiju izveštaja istražnog tima Er Srbije u kojem stoji da je 12 pilota upravljalo putničkim avionima tokom 2017. godine, a da pre toga kompanija nije za njih obavila obavezne bezbednosne provere u MUP-u i BIA, čime bi potvrdila, izmedju ostalog, da nisu prethodno osudjivani ili krivično gonjeni.

Pored zabrane letenja kao najstrože kazne, kao moguće posledice u izveštaju se navode i kompromitovanje bezbednosti putnika i administrativne kazne.

Izveštaj je uradjen na inicijativu Službe za etiku i uskladjenost poslovanja Er Srbije, a istražni tim formiran je oktobra 2017. godine kako bi se istražili mogući prekršaji u saradnji Er Srbije i firme AviGo LTD, registrovane na Dominikani, preko koje je srpski avioprevoznik angažovao pilote.

U izveštaju se navodi i da osim pilota AviGo-a, još 101 (18 odsto) član kabinskog i letačkog osoblja Er Srbije nije prošao pomenutu proceduru.

Izveštaj je 27. novembra 2017. godine dostavljen tadašnjem generalnom direktoru Danetu Kondiću koji je mesec dana kasnije podneo ostavku, kako je naveo, iz ličnih razloga.

Izveštaj je takodje dostavljen izvršnom direktoru za odnose sa državnim organima i organizacijama Branislavu Maloviću, sadašnjem generalnom direktoru Dankanu Najsmitu, a tadašnjem izvršnom direktoru za finansije i transformaciju poslovanja, poslovnom sekretaru kompanije Danijeli Popadić i direktoru sektora za ljudske resurse Marku Babiću.

Na BIRN-ov zahtev niko nije odgovorio od nadležnih iz Er Srbije, dok su u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Srbije istakli da nisu imali uvid u izveštaj "jer se radi o memorandumu kompanije koji je i napravljen za internu upotrebu".

Potpredsednik Etihada Rik Alen rekao je prvo da će istražiti slučaj, ali je naknadno poručio da više ništa neće komentarisati.

Zakon o vazdušnom saobraćaju propisuje da pre izdavanja identifikacione kartice "ministarstvo nadležno za unutrašnje poslove i posebna organizacija nadležna za bezbednosno-informativne poslove vrše bezbednosnu proveru svih lica kojima se izdaje znak identifikacije".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.