AAA

EKONOMIJA | 26.02.2018 15:30 > 26.02 15:34

Po novoj metodologiji prosečne plate u Srbiji su niže

Prosečne neto zarade u Srbiji u 2017. godini bi primenom nove metodologije bile za 2,7 odsto niže nego što je proračunato ranijom metodologijom, i iznosile bi 46.600 umesto 47.893 dinara, saopšteno je danas u Republičkom zavodu za statistiku (RZS).

Po novoj metodologiji, koja je u primeni od 1. januara ove godine, prosečne zarade se obračunavaju na osnovu podataka iz evidencije Poreske uprave, a ranije su izračunavane na osnovu mesečnog istraživanja.

Podaci o prosečnim platama po novoj metodologiji će biti dostupni 55 dana po isteku meseca na koji se odnose, a odnosiće se na mesto stanovanja, a ne na mesto rada zaposlenih.

RZS je do sada sprovodio mesečno istraživanje o zaradama zaposlenih (RAD-1) na uzorku preduzeća, a anketa je obuhvatala oko 8.000 preduzeća u Srbiji, sa oko 800.000 zaposlenih.

Do sada je obračun prosečne zarade obuhvatao zarade isplaćene u odredjenom mesecu, bez obzira u kojem su mesecu ostvarene, a podaci o zaradi su bili dostupni 25 dana po isteku meseca.

Zavod je najavio da će prosečne zarade za januar ove godine objaviti 26. marta.

Prednosti novog načina obračuna zarada za puno radno vreme su, kako je saopštio Zavod, što će biti obuhvaćene sve zarade, a dobiće se i novi statistički podaci, "medijana zarade" -  broj koji razdvaja gornju polovinu uzorka od donje polovine, zatim dobiće se i distribucija i platni jaz izmedju zarada žena i muškaraca, prosečne plate po starosnim grupama i prosečne zarade u javnom sektoru.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.