AAA

EKONOMIJA | 16.03.2018 10:40 > 16.03 14:31

Nacional: Brnabić možda umešana u aferu oko obnovljivih izvora energije. Vučić: Brnabić nije umešana u aferu

Srpska premijerka Ana Brnabić mogla bi biti umešana u aferu prožetu izbegavanjem plaćanja poreza, skrivenim vlasništvom i opasnim mešanjem javnih i privatnih interesa, piše hrvatski list Nacional pozivajući se na dokumente do kojih je došla Evropska istraživačka saradnja (EIC).

Nacional navodi da dokumenti pokazuju da je Brnabić na svom bivšem radnom mestu bila upoznata s nekim kompleksnim ofšor operacijama mreže energetskih razvojnih kompanija medju kojima je bila Continental Wind Srbija gde je bila direktorka pre ulaska u državnu administraciju.

Brnabić je za Nacional rekla da nije bila uključena niti imala ikakve veze sa zakonodavstvom koje se tiče obnovljivih izvora energije.

Nacional navodi da je Continental Wind Srbija deo složene korporativne strukture, napravljene za poreznu optimizaciju, koja bi tokom 12 godina od srpskog državnog distributera električne energija trebalo da dobije 523 miliona evra na osnovu Pravilnika o državnim podsticajima koji je odobren dok je ona bila ministarka.

Dokumenti u posedu istraživačke mreže EIC, čiji je Nacional deo, pokazuju da su Brnabić i njeni saradnici u Continental Windu Srbije pomagali u pripajanju još jedne srpske filijale matične malteške kompanije koja je dobila beskamatni i neosiguran zajam od 200.000 evra, čimu su, kako navodi Nacional, prekršeni zakoni o minimalnoj kamatnoj stopi na zajmove medju povezanim kompanijama.

Po dolasku Ane Brnabić na čelo Vlade 2017, kapitalna investicija energetske razvojne komapnije Continental Wind u Srbiji – projekt vetroparka Čibuk dobila je dozvolu za početak gradnje, uz do 190 miliona evra zajmova Medjunarodne finansijske korporacije (IFC) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Masdar, državna kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata, takodje značajno ulaže u taj projekt, što ne bi bilo moguće bez zajamčenih budućih prihoda od proizvedene električne energije, navodi Nacional.

Nacional navodi da je Continental Wind na američkom tlu ima samo kompaniju na papiru u poreskom raju Delaveru iako je predstavljena kao američka kompanija. Kompanija i njen osnivač, bivši zaposlenik Glenkora i Trafigura Mark Krendal, američki državljanin koji živi u Beogradu, nagomilali su prihode od razvoja i prodaje projekata obnovljivih izvora energije koristeći mnoge ofšore jurisdikcije, dodaje hrvatski list.

Ana Brnabić je za Nacional kazala da je prilikom ulaska u Vladu Srbije dala ostavku u kompaniji Continental Wind Serbija, SEWEA-i i na sve ostale funkcije, kao i da nije bila uključena u pisanje i usvajanje uredbe o državnim podsticajima za obnovljive izvore energije jer j to vreme nije bila u vladi već je predstavljala jednog investitora.

Istakla jeda je zadovoljna i s projektom vjetroelektrane Čibuk i da su "svi porezi plaćeni Republici Srbiji i da su oduvek nastojali biti društveno odgovorna kompanija, što potvrđuju i brojne donacije i ugovori s lokalnom zajednicom te činjenica da se deo profita kompanije direktno uplaćuje u budžete lokalnih zajednica".

Na pitanje o of šor strukturi Continental Wind Partnersa Ana Brnabić je odgovorila da nije bila uključena u stvaranje vlasničke strukture izvan Srbije i da nema nikakvu ideju kako ona izgleda.

Nacional navodi da je nije dobio odgovor od premijerke Srbije kakav je njen lični, ali i politički stav prema kompanijama koje su registrovane u "poreskim oazama" kako bi se sakrila vlasnička struktura i kako bi se izbeglo plaćanje poreza.

List piše i da nije dobio odgovore na pitanja o eventualnoj umešanosti Ane Branbić u aferu o izbegavanju poreza i mešanja privatnih i javnih interesa koja su postavljena predsedniku Srbije preko njegova kabineta.

Vučić: Ana Brnabić nije umešana u aferu izbegavanja plaćanja poreza

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su neosnovane sumnje iznete u hrvatskom "Nacionalu" da bi srpska premijerka Ana Brnabić mogla biti umešana u aferu izbegavanja plaćanja poreza, skrivenog vlasništva i mešanja javnih i privatnih interesa.

Vučić je novinarima u Prokuplju rekao da Ana Brnabić, kojoj inače veruje, nema nikakve veze s firmama koje su izbegavale plaćanje poreza.

On je naveo da je firma Continental Wind Srbija, u kojoj je Brnabić bila direktorka pre nego je imenovana za ministra u Vladi Srbije, poslovala u skladu sa svim zakonima u Srbiji i da nije imala nikakve veze sa eventualnim poslovanjem vlasnika te firme u of šor zonama.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.