AAA

EKONOMIJA | 16.03.2018 13:15

Dugalić: Banke imaju pravo da naplaćuju troškoce obrade kredita

Banke imaju zakonsko pravo da naplaćuju troškove obrade kredita i da taj trošak prikažu u ugovoru koji potpisuju s korisnikom kredita, kazao je danas generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

"Banke će nastaviti da naplaćuju troškove obrade kredita, bez obzira na različite sudske odluke u sporovima u kojima su korisnici kredita tužili banke zbog tog troška", rekao je Dugalić na konferenciji za novinare.
Neujednačenu sudsku praksu, odnosno da neki sudovi presudjuju u korist banaka a drugi u korist klijenata, Dugalić je prokomentarisao rečima da postoje "dobre i loše sudije".

On je kazao da Narodna banka Srbije, kao kontrolor i supervizor, nije kaznila nijednu banku zbog toga što je naplatila troškove obrade kredita.

"Banka je obavezna da taj trošak predoči klijentu, a ugovor koji s njim potpiše obavezujući je za obe strane", istakao je Dugalić.

Komentarišući izjavu predsednika Vrhovnog kasacionog suda Dragomira Milojevića da bi nižestepeni sudovi trebalo da poštuju odluku tog suda da naknada za obradu kredita ne bi trebalo da bude elemenat ugovora o kreditu, Dugalić je rekao da nije video takvu odluka.

"Nije jasno da li je to stav predsednika suda ili je doneta neka odluka suda koja nije objavljena", rekao je Dugalić.

Po njegovim rečima, arbitraža pred medjunarodnim sudovima bi pokazala da banke imaju zakonski osnov da naplaćuju troškove obrade kredita.

Dugalić je istakao da je dobra vest i za investitore i za dužnike koji imaju kredite u dinarima to što je agencija Blumberg ocenila da je srpski dinar druga valuta u svetu sa najboljim performansama u proteklih 12 meseci.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.