AAA

EKONOMIJA | 10.05.2018 10:15 > 10.05 14:57

Protest kragujevačkih oružara ispred Skupštine, tražili izuzimanje iz privatizacije


Protest radnika kragujevačke fabrike "Zastava oružje" koji su se okupili ispred Doma Narodne Skupštine u Beogradu završen je danas oko 13 časova.

Oni su ispred parlamenta došli nezadovoljni zbog usvajanja Zakona o naoružanju i vojnoj opremi bez uvažavanja njihovog zahteva da se to preduzeće izuzme iz privatizacije.

Radnici su na pisarnicu Doma Narodne skupštine predali pismo za predsednicu parlamenta Maju Gojković u kom su ukazali da se ne slažu sa tim zakonom.

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike Dragan Ilić rekao je okupljenima da godinama ukazuju i pokušavaju da ukažu na sve pogubne posledice privatizacije ali da niko ne reaguje.

"Hoćemo da sačuvamo naše blago, očekujemo da se krene u razgovore i dogovore sa radnicima. Ne mogu radnici da se izopšte iz svega", rekao je Ilić.

Sa skupa je poručeno i da je krajni cilj privatizacije nestanak vojne industrije i postavili pitanje da li država hoće da posle 160 godina nema vojnu industriju.

Okupljeni su vikali "Lopovi, lopovi" i na kraju skupa podigli crvene kartone onima koji su doneli zakon.

Radnici su bili okupljeni na platou ispred Doma Narodne skupštine, a ulica nije bila zatvorena za saobraćaj.

Radnici "Zastava oružja" održali su nekoliko štrajkova upozorenja uoči ulaska Predloga zakona o naoružanju i vojnoj opremi u skupštinsku proceduru jer ne prihvataju odredbu koja predvidja privatizaciju do 49 odsto kapitala fabrika odbrambene industrije Srbije.

Taj zakon, medjutim, Skupština Srbije juče je usvojila.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.