AAA

EKONOMIJA | 06.06.2018 11:50

Berba višanja u merošinskom kraju uskoro kreće, cena još nepoznanica

Berba nadaleko poznate oblačinske višnje na području opštine Merošina trebalo bi da krene početkom naredne nedelje, ali proizvodjači još ne znaju po kojoj ceni će otkupljivačima predavati ovogodišnji rod.

Direktor zadruge "Oblačinska višnja" Dušan Miladinović kazao je za agenciju Beta da će se otkupna cena višanja u tom kraju, kao i prethodnih godina, verovatno znati onog dana kada berba krene.
 
"U kontaktu smo sa otkupljivačima, tražnja za višnjom postoji, medjutim neizvesnost oko cene još traje. U Nišu je otkup krenuo po ceni od 40 dinara, ali tamo je višnja slabijeg kvaliteta nego u našem kraju", kazao je Miladinović. 
Prema njegovim rečima, proizvodjači u merošinskom kraju smatraju da otkupna cena ne bi smela da bude manja od 50 dinara, jer sa cenom od 40 dinara pokrivaju samo osnovne troškove proizvodnje. 

"Beračima se berba plaća 15 do 20 dinara po kilogramu, a isto toliko iznose troškovi obrade, osiguranja, djubriva. Nikakvu zaradu proizvodjači ne bi imali sa cenom od 40 dinara", istakao je Miladinović i dodao da je prošle godine otkupna cena višanja iznosila 80 do 90 dinara po kilogramu. 
 
On je podsetio da se na području opštine Merošina oko 90 odsto domaćinstava bavi proizvodnjom višanja, a ovaj kraj ima oko 2.000 hektara višnjika. 

"Godišnji rod višanja u našem kraju iznosi izmedju 100.000 i 150.000 tona. Ove godine je višnja nešto sitnija, ali je kvalitet odličan. Prosečan rod po hektaru biće izmedju 10 i 12 tona, s tim što će "ozbiljni" proizvodjača ubrati dosta više", rekao je Miladinović. 

Prema njegovim rečima, zadruga "Oblačinska višnja" priprema se za preradu svežih višanja, ali to će moći tek naredne godine. Medjutim, kako je dodao, zadrugari će moći da prerade tek 200 do 300 tona tog voća što je "kap u moru" ukupne proizvodnje. 

U Sekretarijatu za poljoprivredu grada Niša kazali su da je u pojedinim selima u niškom kraju počela berba višanja i to po otkupnoj ceni od 40 dinara. 

"Očekuje se da otkupna cena bude izmedju 30 i 60 dinara, u zavisnosti od kvaliteta roda", rekli su u sekretarijatu. 

Prema rečima poljoprivrednih stručnjaka, ovogodišnji rod nešto je slabijeg kvaliteta u odnosu na prošlogodišnji zbog suše u vreme kada je višnja počela da zri. 

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.