AAA

EKONOMIJA | 23.08.2018 13:20 > 23.08 14:31

Kineska kompanija Šandong Linglong potpisala sporazum o gradnji fabrike u Zrenjaninu

Predstavnici kineske kompanije Šandong Linglong i Vlade Srbije danas su potpisali sporazum o izgradnji fabrike automobilskih guma u Zrenjaninu u koju će biti investirano oko milijardu dolara i gde će raditi 1.500 ljudi.

Sporazum su potpisali ministar privrede Goran Knežević i izvršni direktor kineske kompanije Ven Bang, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Za izgradnju pogona grad je obezbedio 136 hektara zemljišta, a planirano je da radovi počnu aprila 2019. i da se odvijaju u tri faze do marta 2025. godine.

Namera kineske kompanije da u Zrenjaninu godišnje proizvodi 13,62 miliona komada radijalnih guma.

Vučić je rekao da očekuje da za 25 dana, 18. ili 19. septembra, tokom njegove posete Kini, bude potpisan ugovor sa kompanijom Šandong Linglong o izgradnji fabrike u Zrenjaninu, u prisustvu kineskog predsednika Ši Djinpinga.

"Ovo je velika stvar za Zrenjanin, ovaj deo Vojvodine, ali i za celu Srbiju", istakao je Vučić.

Dodao je da pregovori sa kompanijom Šandong Linglong nisu bili laki jer se dugo odlučivalo da li će ta investicija biti u Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj, ali je doneta odluka da bude u Zrenjaninu jer je Srbija ponudila najbolje uslove.

Srbija će, kako je rekao, dati značajane subvencije kineskoj kompaniji za zapošljavanje radnika u pogonu u Zrenjaninu, što će biti precizirano kada ugovor bude potpisan.

On je kazao da će još nekoliko kineskih kompanija otvoriti pogone u Zrenjaninu.

Vučić je rekao Srbija ima treću godinu za redom suficit u budžetu, stopa nezaposlenosti je pala sa 25,9 na manje od 12 odsto.

"Srbija smanjuje svoj javni dug i pre kraja ove godine biće ispod 50 odsto BDP-a", rekao je on i dodao da Srbija ima najčvršću valutu već šest godina.

Dodao je da Srbija u drugom kvartalu ove godine po stopi rasta deli drugo mesto u Evropi i nalazi se iza Poljske. U prvom polugodištu, po stopi rasta, kako je rekao, Srbija je na trećem mestu, koje deli sa Madjarskom, a ispred su Irska i Poljska.
Na portalu kompanije Šandong Linglong se navodi da je odluka o investiranju u Srbiju doneta zbog malih troškova investicije, izgradnje, radne snage i utrošene energije u poredjenju sa drugim zemljama u Evropi.

Šandong Linglong prodaje gume u 180 zemalja u Evropi, na Bliskom istoku, SAD, Africi i Aziji, a u grupi je 20 najvećih svetskih gumarskih preduzeća i medju prvih pet u Kini.

KOMENTARI

Broj komentara : 1

Popara Dorcol23/08/2018 17:40

Interesantno kako se lose vesti za Srbiju brzo probijaju. Srbija je dala ogromno produktivno zemljiste koje moze da izvozi hranu za koju ne postoji konkurencija, u zamenu za prljavu industriju, koja nema sanse da prosperira. Pitanje je koliko Srbija ucestvuje u investicijama. Ova kineska firma obecava ulozak od skoro milijardu dolara a sama njena proizvodna jacina je milijardu dolara, kako je moguce da neko investira onoliko koliko je vredan? Pa to je moguce ukoliko Srbija obeca 90% ulaganja a kinezi 10% , mada i to je ogromna svota.Po kvalitetu, ove gume se najverovatnije prodaju u nekim levim zemljama, jer kvalitet guma je ocajan, jedino ako neko zeli samoubistvo, gume ne koce, one se klizaju. Laz je da se prodaju u 180 zemalja, to su najgore gume sveta.Vuciceva propaganda - nista vise, zalosno je sto najbogatije zemljiste Srbije bice uskoro - zagadjeno zempljiste.

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.