AAA

EKONOMIJA | 06.09.2018 17:20 > 06.09 17:41

Vlada ukinula Zakon o smanjenju penzija, u novembru veće penzije


Vlada Srbije usvojila predlog zakona kojim se ukida Zakon o smanjenju penzija, pa će oktobarske penzije biti isplaćene bez umanjenja, saopštila je danas Vlada.

Kako se navodi u saopštenju, usvojen je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim će biti ukinut Zakon o smanjenju penzija najkasnije 30. septembra. "Novim zakonom biće utvrdjen pravni osnov kojim se daje mogućnost Vladi za isplatu novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju u zavisnosti od ekonomskih kretanja i finansijskih mogućnosti budžeta Srbije", piše u saopštenju.

Biće promenjen način obračuna visine prevremene starosne penzije za one sa beneficiranim radnim stažom, tako da se "'penali' za ove osiguranike računaju u odnosu na njihovu sniženu starosnu granicu za svakog konkretnog osiguranika", što će se, kako su najavili iz Vlade "povoljno odraziti na visinu penzije".
Uslov za ostvarivanje prava na snižavanje starosne granice do 50 godina života su navršene 2/3 staža osiguranja na poslovima sa maksimalnim stepenom uvećanja staža osiguranja, u odnosu na ukupan staž osiguranja navršen na radnim mestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

"Obećali smo da ćemo ukinuti Zakon o smanjenju penzija kada se finansijski stabilizuje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje. On je sada stabilan jer ga država dotira sumom koja je ispod nivoa koji traži Međunarodni monetarni fond", rekao je ministar za rad i zapošljavanje Zoran Djordjević.

Ministar finansija Siniša Mali je kazao da je usvajanje Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o PIO stvoren preduslov za uvećanje penzija.

"Kao što smo i obećali, prve uvećane penzije su oktobarske, a biće isplaćene u novembru. Veoma smo zadovoljni što smo za ovo uvećanje imali dovoljno novca u budžetu, tako da nije bilo potrebno da radimo rebalans. Naši najstariji sugradjani su zaslužni za uspešne reforme koje smo sproveli, i zahvaljujući njima sada imamo stabilne javne finansije", kazao je Mali.

Ovim zakonom biće ukinuto 16 obrazaca, medju kojima je i M4 obrazac, prestaje da važi ovlašćenje Fonda da vrši prinudnu naplatu na ime neuplaćenih doprinosa obustavom 1/3 penzije osiguranicima koji su sami obveznici uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, ali se i uspostavljaju penzionerske kartice.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.