AAA

EKONOMIJA | 19.09.2018 15:05 > 19.09 15:41

Švajcarska Vlada nastavlja podršku lokalnoj samoupravi u Srbiji (VIDEO)


Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) potpisali su danas Ugovor o sprovodjenju projekta "Institucionalna podrška SKGO – treća faza", koji će doprineti jačanju položaja lokalne samouprave u procesu reformi u Srbiji i unapredjenju njenih kapaciteta.

Ugovor je vredan 3,1 miliona evra, a potpisali su ga direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju Ursula Lojbli i generalni sekretar SKGO DJordje Staničić.

Predsednica SKGO Dušanka Golubović izjavila je da potpisivanje ovog ugovora za SKGO znači nastavak kvalitetne saradnje sa švajcarskom vladom, koja je uspostavljena u prethodnih osam godina kroz program institucionalne podrške.

Taj program se, kako je objasnila,  do sada odvijao u dve faze, a danas je zaključen ugovor za treću fazu.

Golubović je navela da je prva faza podrazumevala institucionlanu podršku SKGO da na kvalitetan način participira u donošenju i predlaganju svih onih propisa koji su u nadležnosti centralnih vlasti, a tiču se i rada i funkcionisanja lokalnih samouprava i ostvarivanja njihovih nadležnosti.

"Druga faza podrazumevala je podizanje kapaciteta SKGO, pre svega u pružanju podrške lokalnim samoupravama, kako bi one kvalitetno sprovodile propise koji su doneti na centralnom nivou i ostvarivali svoje nadležnosti", rekla je Golubović.

Treća faza, prema njenim rečima, podrazumevaće podršku SKGO u reformskim procesima u kojima se nalazi Srbija i koje proizvode izmene brojnih propisa, što utiče i na lokalne samouprave i na odnos lokalnih samouprava sa gradjanima i privredom.

Ocenila je da će nastavak ove saradnje doprineti da lokalne samouprave budu efikasnije i da će omogućiti da one jedinice lokalne samouprave koje su različitih stepena razvijenosti, strukture i veličine mogu blagovremeno da odgovore zahtevima koji se pred njih postavljaju.

"Lokalna samouprava je tu zbog gradjana i privede i očekujemo da imamo bolju, kvalitetniju i efikasniju lokalnu samoupravu", rekla je ona i zahvalila se na podršci Vladi Švajcarske.

Ursula Lojbli je ocenila da je SKGO važan partner za Švajcarsku agencija za razvoj i saradnju u Srbiji, jer objedinjuje nacionalni i lokalni nivo vlasti.

Istakla je da je to važno jer je Srbija u intenzivnom procesu reformi, a da se dobar deo tih reformi odražava na lokalni nivo.

"SKGO se trudi da podigne nivo spremnosti svih lokalnih samouprava da bi mogle da izdrže te reforme i adekvatno ih sprovedu", rekla je ona.

Navela je da Švajcarska ima dugu tradiciju participativnog razvoja i učešća gradjana u razvoju države.

"Prepoznali smo da SKGO podržava takav nivo participativnog učestvovanja gradjana i zbog toga  ih podržavamo i saradjujemo sa njima", rekla je Lojbli.

Istakla je da je cilj da lokalne samouprave budu funkcionalne i da pruže kvalitetne usluge gradjanima.

Švajcarska Vlada je do sada, kroz saradnju sa Stalnom konferencijom gradova i opština podržala razvoj gradova i opština sa više od devet miliona evra.
CELUKUPNI VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.