AAA

EKONOMIJA | 20.09.2018 15:35

Uprava za veterinu: U Srbiji nema afričke kuge svinja, preduzimaju se preventivne mere

U Srbiji do sada nije registrovan nijedan slučaj afričke kuge svinja (AKS), rečeno je danas agenciji Beta u Upravi za veterinu Srbije.

Rečeno je i da Uprava za veterinu, Uprava carina i MUP preduzimaju sve raspoložive preventivne mere kako bi sprečili unošenje uzročnika te bolesti u Srbiju.
Zbog te bolesti u Rumuniji, Madjarskoj i Bugarskoj, sveobuhvatne preventivne mere u kontinuitetu moraju preduzimati kako uzgajivači svinja, tako i lovci, klanice i nadležne službe.

Uprava za veterinu dodaje da je oformila pet Regionalnih kriznih centara koji neprekidno prate situaciju i preduzimaju potrebne mere.

"Uspostavljena je kontrola prometa koju sprovode nadležni organi, uključujući veterinarsku službu, carinsku službu i graničnu policiju na svim graničnim prelazima, u cilju sprečavanja prenošenja virusa i pojave AKS u našoj zemlji u pograničnim područjima", navodi ta služba.

Uprava za veterinu, preko veterinarskih organizacija na terenu, prati zdravstveno stanje i sprovodi stalni nadzor domaćih i divljih svinja na AKS u celoj Srbiji, posebno u širem pograničnom području prema Rumuniji, Madjarskoj i Bugarskoj.

Dodaju da se kontinuirano obučlavaju veterinari, uzgajivača svinja i lovci, izdato je više publikacija i objavljena su uputstva i informacije na internet stranici Uprave za veterinu (http://www.vet.minpolj.gov.rs/srb/africka-kuga-svinja).

Podeljeni su i plakati za granične prelaze, leci za vlasnike svinja, lovce i veterinare.

Uprava ukazuje da je veoma važno obaveštavanje gradjana koji putuju u zemlje u kojima postoje slučajevi Afričke kuge svinja, kao i diplomatskih predstavništava Srbije u tim zemljama, o rizicima od unošenja virusa te bolesti u Srbiju.

To se posebno odnosi u slučaju boravka u zaraženim područjima, direktnog ili indirektnog kontakta s divljim i domaćim svinjama ili kupovine proizvoda od svinjskog mesa, naročito tradicionalnih proizvoda kao što su pršuta, pečenica, kobasice, slanina, i proizvoda nekontrolisanog i nepoznatog zdravstvenog porekla.

Naglašavaju da je važno i adekvatno informisanje lovaca i organizacija lovnog turizma u zemljama u kojima je registrovana afrička kuga svinja da bi se sprečio odlazak u zaražena područja, izbegao kontakt sa virusom afričke kuge svinja i sprečilo njegovo unošenje u Srbiju.

Afrička kuga svinja (AKS) je zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja se na evropski kontinent proširila 2007. godine preko Gruzije. Bolest se ne prenosi na ljude. Uništavanje zaraženih svinja na zaraženim farmama i u gazdinstvima izaziva veliku ekonomsku štetu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.