AAA

EKONOMIJA | 21.09.2018 13:50 > 21.09 14:03

Potpisan sporazum o auto-putu Beograd-Sarajevo

Okvirni sporazum Vlade Srbije i turske kompanije "Tašjapi" o saradnji na projektima infrastrukture, čiji deo je i izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo, potpisali su danas u Beogradu ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i predsednik turske kompanije "Tašjapi" Emrulahom Turanlijem, a prisustvovao je i ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Ismir Jusko.

Zorana Mihajlović je kazala da "u najkraćem roku" očekuje ugovore za tri projekta.

"Prvi će biti za rehabilitaciju puta Novi Pazar-Tutin, dužine 22,5 kilometara, koja će koštati najmanje 20 miliona evra i za šta očekujemo da počnu radovi najkasnije za šest meseci, kad se inovira projektna dokumentacija", kazala je Mihalović, saopštio je njen kabinet.

Druga dva ugovora su za oba kraka auto-puta Beograd-Sarajevo na teritoriji Srbije: Kuzmin-Sremska Rača, od 17 kilometara, procenjene vrednosti 210 miliona evra, i Požega-Užice-Kotroman, od 60 kilometara, procenjene vrednosti 830 miliona evra.

Dodala je da samo sa srpske strane procenjena vrednost izgradnje auto-puta  Beograd-Sarajevo iznosi 1,05 milijardi evra.

"Vrlo blizu smo potpisivanju ugovora, a turska strana kreće sa izradom projektne dokumentacije", kazala je Zorana Mihajlović.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko rekao je da je izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo "projekat života" za obe zemlje i da će povezati nekoliko industrijskih zona koje su u ovom trenutku veoma loše povezane.

"Posle Koridora 5c ovo je najvažniji infrastrukturni projekat za Bosnu i Hercegovinu", rekao je Jusko.
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Rasim Ljajić rekao je da je potpisivanjem sporazuma mehanizam bilateralne saradnje dobio pun smisao, jer postaje realnost projekat u koji na početku gotovo niko nije verovao.
Predsednik kompanije "Tašjapi" Emrulah Turanli zahvalio je na poverenju koje je ukazano kompaniji da realizuje projekat i dodao će raditi odgovorno i danonoćno da bi uspešno bio završen. "Svih 10.000 zaposlenih u 'Tašjapiju' su na raspolaganju narodu Srbije i daćemo sve od sebe da uspešno uradimo posao", kazao je Turanli.

Pre potpisivanja Okvirnog sporazuma Zorana Mihajlović razgovarala je u Vladi Srbije sa ministrom BIH o saradnji.
Jusko je preneo da je Savet ministara BiH doneo odluku o izdvajanju sredstava za izgradnju zajedničkog graničnog prelaza na mostu Ljubovija-Bratunac i da će u najkraćem roku biti raspisan tender, kako bi most bio pušten u saobraćaj tokom 2019. godine.

"Politika ne sme da ima primat u odnosu na interese gradjana i da usporava realizaciju infrastrukturnih projekata, kao što je bio slučaj s mostom Ljubovija-Bratunac, koji je Srbija izgradila i uradila u roku sve što je bilo dogovoreno", rekla je Zoran Mihajlović.

Jusko je istakao da projekat izgradnje auto-puta od Beograd do Sarajevo ima punu podršku u Bosni i Hercegovini i naglasio da je posebno važan jer se povezuje i sa Koridorom 5c i sa Koridorom 11.

Jusko je rekao da će odluka o trasi auto-puta Beograd-Sarajevo na teritoriji Bosne i Hercegovine biti doneta nakon predstojećih izbora u toj zemlji.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.