AAA

EKONOMIJA | 27.09.2018 15:30

Ševarlić: Država davanjem zemljišta PKB u zakup na 20 godina mogla da zaradi 100 miliona evra

Država Srbija je za 10 do 20 godina, samo izdavanjem oko 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta PKB-a mogla da zaradi 100 miliona evra za koliko je prodata ta firma, rekao je danas stručnjak za poljoprivredu Miladin Ševarlić.

On je za Betu, povodom jučerašnje rasprave opozicije i vlasti u Skupštini Beograda o tome da li je trebalo prodati imovinu PKB-a rekao da bi, u slučaju da je hektar zemljišta izdat u zakup samo po 300 evra, godišnje zarada bila preko pet miliona evra.
Imovina PKB, 16.785 hektara poljoprivrednog zemljišta, mašine, zgrade i četiri zavisna društva, bez stočnog fonda prodati su ćerki firmi Al dahre iz Ujedinjenih Arapskih Emirata registrovanoj u Irigu za 105,5 miliona evra, samo pola miliona iznad početne cene. Al Dahra je jedina dala ponudu za kupovinu PKB.

"Zemljište PKB je uredjeno i kvalitetno, a takvo se izdaje u zakup i po 500 evra po hektaru, što znači da bi zarada zakupa na period od deset godina bila veća od cene po kojoj je prodata celokupna imovina", rekao je Ševarlić.

Dodao je da je neshvatljivo i da se parcijalno procenjuje zemljište, mašine i zgrade od stočnog fonda.

"Celokupna imovina je morala biti procenjena istovremeno", rekao je Ševarlić.

Istakao je da je neprihvatljivo da se hektar najuredjenijeg zemljišta u Evropi, kakvo koristi PKB, proda u proseku za 4.500 evra po hektaru i podsetio da je na svim naučnim skupovima poslednjih godina zaključeno da taj poljoprivredni kombinat ne treba prodavati.

Po rečima Ševarlića nezakonit je način prodaje imovine PKB-a na tenderu na kome je učestvovala samo jedna firma i postupak kojim je finansijska ponuda otvorena tek nekoliko dana posle saopštavanja imena.

Takva procedura, prema njegovim rečima, omogućava da se cena dogovori sa investitorima.

"Tražio sam pre prodaje PKB-a da se izdvoji parcela od 1.800 hektara koje je država pre 60 godina dodelila Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu za ogledno dobro i sva nadležna ministarstva su to ignorisala", rekao je Ševarlić.

Ocenio je da je nelogično da agronomi praktičnu nastavu u dualnom sistemu obrazovanja sprovode virtuelno, a IT stručnjacima se otvaraju inkubator centri gde će realizovati svoje ideje.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*



otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.