AAA

EKONOMIJA | 03.10.2018 14:20 > 03.10 14:41

Otvorena farmaceutska čista soba na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu (VIDEO)


Na Tehnološko-metalurškom fakultetu (TMF) Univerziteta u Beogradu je danas otvorena "farmaceutska čista soba", prostorija sa strogo kontrolisanim nivoom zagadjivača iz okruženja, a koja se koristi u farmaceutskoj proizvodnji ili naučnom istraživanju.

Soba je uredjena zahvaljujući donacijama 17 kompanija, predvodjenih kompanijom Hemofarm, i omogućiće studentima, budućim farmaceutskim inženjerima, da se u praksi upoznaju sa funkcionisanjem, održavanjem i procedurama unutar tog prostora.

Saradnja obrazovnih institucija i poslodavaca prestavlja neophodan model za osposobljavanje radne snage za savremeno tržište rada, ocenjeno je na svečanosti povodom otvaranja čiste sobe.

Ministar obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je rekao da su pre nekoliko dana u izmene i dopune zakona koji se bave visokim obrazovanjem uveli odredbu da se za obrazovne programa "mora dobiti savet poslodavaca".

"Intenzivno radimo na Zakonu o dualnom visokom obrazovanju, i očekujemo da se nadje u Skupštini u februaru 2019. godine. Radimo na osavremenjivanju programa, na proširenju zgrada (fakulteta) i infrastrukture. Reformama želimo da podignemo kvalitet (obrazovanja) i da doktore nauka zadržimo u zemlji", rekao je Šarčević.

Dekan TMF-a Petar Uskoković je naveo da se zahvalio na podršci kompanijama s kojima taj fakultet saradjuje, i naveo da su uočili problem da mladim farmaceutskim inžinjerima nedostaju primenjena znanja i bolje poznavanje savremenih tehnologija proizvodnje.

"Projekat saradnje (sa Hemofarmom) je rezultirao dopunom deset predmeta i unapredjenju nastavnog programa na smeru Farmaceutsko inžinjerstvo... Trudimo se da budemo jaki i prepoznatljivi, kako bi najbolje zadržali ovde", rekao je Uskoković

Koordinator projekta saradnje TMF-a i Hemofarma i zamenik dekana, Djordje Janaćković je kazao da ta saradnja traje 30 godina, a da se u protekle dve godine pojačala.

"U protekle dve godine, zaposleni u Hemofarmu, bivši studenti TMF-a su pokrenuli ovu inicijativu, zato što su želeli da unaprede (TMF). Proces je krunisan ovom sobom, a ovaj model trebaju da slede i ostale velike kompanije", rekao je Janaćković.

On je dodao i da TMF nije samo obrazovna institucija, i da se nalazi na drugom mestu po doprinosu ukupnom uspehu Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi.

Generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger je ocenio da je ta kompanija u Srbiji zatekla obrazovanje i kadrove koji ne odgovaraju tržištu rada, te su preduzeli i pokrenuli više inicijativa.

"Čiste sobe su najopipljiviji primer saradnje... a (ovakva vrsta ulaganja) je za nas i obaveza. Potrebno nam je mnogo novih radnika, inženjera. Naša je obaveza da znanje prenesemo studentima", rekao je Zeliger i dodao da se raduje budućim projektima i saradnji.
CELUKUPNI VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*



otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.