AAA

EKONOMIJA | 09.10.2018 17:35

Mali: Porez na zarade zaposlenih smanjiće se sa 63 odsto na 62 odsto

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je danas da je doneta odluka da se porez na zarade smanji sa 63 odsto na 62 odsto, a da će se naredne godine razmotriti dalje rasterećenje, saopštilo je to ministarstvo.
"Prostora za dalje smanjenje poreskog opterećenja prosečne neto plate ima, ali smo obazrivi jer ne smemo da ugrozimo teško stečenu fiskalnu stabilnost i opšti makroekonomski ambijent", rekao je Mali, komentarišući izveštaj Fiskalnog saveta o tekućim ekonomskim kretanjima i preporukama za projekciju budžeta za 2019. godinu.

On je rekao, kako se navodi da je, osim te odluke doneto niz drugih mera koje će rasteretiti privredu, kao što su promena načina proračuna poreske amortizacije i ukidanje pojednih naknada.

Mali je rekao da mu je "izuzetno drago što taj nezavisni državni organ potvrdjuje ekonomske rezultate Vlade Srbije i da je u nekim projekcijama za narednu godinu optimističniji nego ministarstvo finansija".

Ministar je istakao da se u izveštaju Fiskalnog saveta navodi projekcija da će budžetski suficit u 2018. godini biti 0,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je čak više od projekcije ministarstva finansija, koje predvidja 0,6 odsto BDP-a.

"Pre samo četiri godine, deficit opšte države je iznosio 258 milijardi dinara, a ove godine govorimo o suficitu od oko 28 milijardi dinara. To je ogroman pomak napred", rekao je Mali.

Dodao je da je zadovoljan i zbog toga što su projekcije Fiskalnog saveta da će rast BDP-a ove godine biti 4,4 odsto, a to je više nego što je predvidelo ministarstvo.

On je rekao da se slaže sa projekcijama Fiskalog saveta, koje kažu da se javni dug približava "bezbednoj zoni od 50 odsto BDP-a" i da očekuje da se, ukoliko se prevremeno otplate pojedini krediti, javni dug spusti i ispod 50 odsto BDP-a.

Predvidjeno je da deficit za sledeću godinu, kako je rekao, bude 0,5 odsto BDP-a, odnosno oko 28 milijardi dinara, a da će "svakako više novca biti uloženo u javne investicije".

"U budžetu za narednu godinu planiramo 25 milijardi dinara više za javne investicije, jer želimo da ulažemo u infrastrukturne projekte, koji su važni za život naših gradjana. To je u apsolutnom iznosu 208 milijardi dinara i biće utrošeni za izgradnju puteva, mostova i železnice", rekao je Mali.

On je istakao da će tokom 2019. godine na sistemski način biti uredjeno uskladjivanje penzija i plata, "kako bi se očuvala i povećala kupovna moć gradjana".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.