AAA

EKONOMIJA | 15.10.2018 17:00 > 15.10 17:07

Američki Behtel i Srbija potpisali memorandum o drumskom 'Moravskom koridoru'

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović i potpredsednik američke kompanije Behtel, Šon Keri, potpisali su danas Memorandum o razumevanju i saradnji u izgradnji deonice "Moravskog koridora" puta od Pojata do Preljine duge 110 kilometara, a maksimalna vrednost te investicije je 800 milione evra.

Ta saobraćajna deonica povezaće Ćićevac, Stalać, Kruševac, Trstenik, Vranjačku banju, Kraljevo i Čačak, sa 500.000 stanovnika i 25.000 firmi.

"Moravski koridor će povezati putne koridore 10 i 11, a priprema projekta je trajala dve godine. Ovo je prvi zvanični dokument koji je potpisan, a radovi treba da počnu 2019. i da se akcioni plan i tehnička dokumentacija pripreme do januara sledeće godine", rekla je Zorana Mihajlović novinarima posle potpisivanja Memoranduma u Vladi Srbije.

Potpredsednik Behtela Šon Keri je rekao da su procene da će izgradnja Moravskog koridora trajati dve i po godine.

"Očekujem da ovo bude uspešan projekat", rekao je on.

Mihajlović je dodala da će razgovarati o najboljem načinu finansiranja izgradnje Moravskog koridora i istakla da na jednom delu treba da bude izmeštena reka i telekomunikaciona infrastruktura.

"Dobili smo Behtel, jednu od najboljih kompanija u svetu koja zna kako se upravlja ovakvim projektima", kazala je ministarka.

Na pitanje kakvu obavezujuću snagu ima Memorandum o razumevanju ona je rekla da ugovor sa izvodjačem radova je to samo prvi korak i da može da bude potpisan kad se obave svi pripremni radovi.

Na pitanje zašto se to radi bez tendera, Zorana Mihajlović je rekla da Srbija ima strateške ugovore s više zemalja, na osnovu kojih je do sada izgradjeno mnogo pruga i puteva.

"Iza svih velikih infrastrukturnih projekata stoji garancija države, a pošto je Moravski koridor strateški važan i prioritet, država će obezbediti garancije i za njegovo finansiranje", kazala je ministarka.

Odgovarajući na pitanje da li posao sa američkom firmom u infrastrukturi znači i promenu državne strategije prema SAD, ona je rekla da je "Srbija mala država koja ne sme sebi da dozvoli da smanjuje broj prijatelja".

"Radili smo sa svim značajanijim partnerima u oblasti železničke i putne infrastrukture i to je odlično za našu zemlju", ocenila je Mihajlović.

Ambasador SAD Kajl Skot je podsetio da je prošlo 140 godina od prvog sporazuma o izvozu suvih šljiva iz Srbije u SAD, a da je prošlog meseca potpisan Memorandum o razumevanju izmedju Srbije i SAD u oblasti infrastrukture i da se sada "ubiraju prvi plodovi tog sporazuma.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.