AAA

EKONOMIJA | 24.10.2018 09:45

Fiskalni savet: Ima prostora za povećanje penzija u 2019.

Fiskalni savet Srbije u svom najnovijem izveštaju posvećenom strateškim preporukama za budžet u predstojećoj godini navodi da je povećanje penzija od 6,5 do 7 odsto u skladu sa ostvarenim i očekivanim rastom BDP-a u predstojećem periodu.

List Politika prenosi da bi povećanjem mase penzija za sedam odsto, odnosno 35 milijardi dinara, omogućilo ukidanje privremeno smanjenje penzija i redovno uskladjivanje u 2019. godini.

Ukidanje Zakona o privremenom smanjenju penzija iz 2014. zahteva 25 milijardi dinara budžetskih sredstava, a preostala sredstva bi dovoljna da se ispoštuje zakonska obaveza koja propisuje redovno uskladjivanje penzija dva puta godišnje u 2019. 

Izveštajem Fiskalnog saveta demantuje se izjava šefa kacelarije Medjuanrodnog monetarnog fonda Sebastijana Sose da u budežtu za 2019. neće biti prostora za povećanje penzija.

U Fiskalnom savetu smatraju i da je kontraproduktivno ukidanje formula za redovno uskladjivanje penzija i da je potrebno da se ona "u što kraćem roku počne da se primenjuje".

Politika podseća da je formula za uskladjivanje i izmenu penzijskog zakona nedavno ukinuta, i navodi da i dalje nije izvesno na koji način će Vlada Srbije iskoristiti budžetski prostor za povećanje penzija sledeće godine, zato što ta mera u praksi daje diskreciona prava izvršnoj vlasti kako će koristiti ta sredstva..

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.