AAA

EKONOMIJA | 28.11.2018 18:40

Si se založio za veće otvaranje kineskog tržišta


Kineski predsednik Si Djinping obećao je danas tokom posete Španiji da će poboljšati zaštitu intelektualne svojine i više otvoriti kinesko tržište.


"Kina će uložiti napore za veće otvaranje prema spoljašnjem svetu. Uložićemo dosta napora da olakšamo pristup kineskom tržištu, poboljšamo uslove investiranja i pojačamo zaštitu intelektualne svojine", rekao je Si u Parlamentu Španije, dva dana pre samita Grupe 20 industrijski razvijenih zemalja G 20 u Argentini.


Trgovinski rat izmedju SAD i Kine će biti jedna od glavnih tema samita G 20 koji počinje u petak  u Buenos Ajresu. Si će se na marginama tog skupa sastati sa američkim kolegom Donaldom Trampom.


Kina je pod sve većim pritiskom SAD otkako je američki predsednik Donald Tramp uveo kaznene carine na kinesku robu vrednu 250 milijardi dolara, tvrdeći da Peking nanosi štetu američkim kompanijama kradjom ili vršenjem pritiska na njih da otkriju svoje tehnološke tajne u zamenu za pristup tržištu.


Peking je uveo recipročne mere, ali Vašington preti novim kaznenim merama carinom na kinesku rovu od 267 milijardi dolara, ako se ne nadje rešenje.


Kineski predsednik je upozorio i na neizvesnost i nestabilnost bez presedana s kojima se svet suočava.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.