AAA

EKONOMIJA | 03.04.2019 21:35 > 03.04 21:35

Banka Engleske: Ponovo povećan rizik od Bregzita bez dogovora

Guverner centralne banke Velike Britanije Mark Karni upozorio je danas da je rizik od istupanja Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (EU) bez dogovora ponovo dostigao "alarmantni nivo".

Karni je u intervjuu za britansku televiziju Skaj njuz (Sky News) rekao da bi Bregzit bez dogovora mogao da se dogodi "slučajno ili iznenada" i pored toga što obe strane, Velika Britanija i EU žele da izbegnu takav scenario.

"Britanski parlament je protiv Bregzita bez sporazuma. Vlada je, kako je navela premijerka (Tereza Mej), takodje protiv Bregzita bez dogovora, a i EU je protiv odlaska bez dogovora", rekao je Karni i dodao da je "medjutim, takva opcija i dalje moguća" ako se ne pronadje rešenje do 12. aprila.

Komentarišući mogućnost da bi Velika Britanija mogla da se snadje u slučaju odlaska bez dogovora, kako to tvrde zagovornici takvog Bregzita, Karni je rekao da je to "fikcija" i "apsolutna besmislica".

"Postoji mnogo stvari o kojima bi trebalo da se zabrinemo u slučaju Bregzita bez dogovora...", rekao je Karni i dodao da bi proizvodnja mogla da bude pogodjena, kao i bruto domaći proizvod (BDP), investicije i izvoz.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.