AAA

EKONOMIJA | 10.05.2019 19:35 > 10.05 19:49

Počelo trgovanje akcijama Ubera na berzi


Američka kompanija za prevoz Uber počela je danas svoje prvo berzansko trgovanje kao javna kompanija po ceni 42 dolara po akciji što je gotovo sedam odsto ispod inicijalne javne ponude (IPO).

Vrednost akcija Ubera malo je porasla posle početka trgovanja, pred podne po lokalnom vremenu, u danu kada su inače berze nestabilne.

U inicijalnoj javnoj ponudi Uber akcije su prodate po ceni od 45 dolara, kada je kompanija sakupila 8,1 milijardu dolara, a vrednost kompanije je procenjena na 82 milijardi dolara.

Generalni direktor Dera Kosroušahi je pokušao da smanji očekivanja za prvi dan trgovanja akcijama njegove kompanije, i u izjavi za ekonomsku televiziju CNBC rekao da su investitori Ubera tu na duge staze.

"Danas je samo jedan dan. Želim da ovaj dan bude sjajan, ali važno je ono što izgradimo narednih tri do pet godina. I osećam veliki pritisak da gradim u tom vremenskom periodu", rekao je on u intervjuu za CNBC.

Kosroušahi je rekao da Uber radi sa potencijalnim tržištem od 12.000 milijardi dolara, i da "ima smisla gledati unapred".

On predvidja da mladje generacije neće želeti da imaju automobile.

"Mislim da će sve više biti uslužnog prevoza ... Oni će hteti da pritisnu dugme i dobiju prevoz koji žele", rekao je generalni direktor Ubera.

Kosroušahi i drugi zvaničnici kompanije stajali su na balkonu Njujorške berze danas kada je zvonom označen početak dana trgovanja. Jedna od prvih zaposlenih u Uberu Ostin Geidt pozvonila je za otvaranje Njujorške berze. Prisutna na podiumu za trgovanje bila su i oba suosnivača Ubera Travis Kalanik i Garet Kamp.

Cena Inicijalne javne ponude juče bila je na donjem delu ciljanog raspona cena od 44 do 50 dolara po akciji. Investitori su možda bili oprezniji zbog sve većih sumnji da kompanja može da ostvari profit od kada je Uberov glavni rival Lift izašao na berzu pre šest nedelja.

Opreznost je pojačana i zbog nesigurnosti berzi oko američko-kineskog trgovinskog rata. Akcije svih većih kompanija danas su izgubile najmanje jedan procenat svoje vrednosti pošto SAD i Kina nisu uspele da postignu sporazum pre današnjeg roka o uvodjenju viših carina.

Ali čak i po nižoj ceni Uber sada ima tržišnu vrednost od 82 milijarde dolara, što je pet puta više nego Lift.

Crni znak Ubera bio je okačen iznad podijuma za trgovanje na berzi a zeleni kamioni Uber its (Uber Eats) parkirani su bili ispred berze.

Bez obzira kako budu prošle akcije Ubera danas, Inicijalna javna ponuda te kompanije mora se smatrati trijumfom za firmu najbliže povezanu sa industrijom koja je promenila način prevoza miliona ljudi, navodi agencija AP.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.