AAA

EKONOMIJA | 13.05.2019 17:55 > 13.05 17:55

Kina objavila da podiže carine na američku robu, indeksi na Vol stritu potonuli


Kina je danas objavila da podiže carine na američku robu vrednu 60 milijardi dolara, kao odgovor na odluku SAD da povećaju takse na uvoz kineske robe.

Kinesko ministarstvo finansija saopštilo je da će 1. juna stupiti na snagu carine u rasponu od pet do 25 odsto na stotine američkih proizvoda, medju kojima su baterije, spanać i kafa.

Potez Pekinga usledio je pošto je u petak američki predsednik Donald Tramp sa 10 na 25 odsto povećao carine na kinesku robu vrednu 200 milijardi dolara, u okviru spora oko tehnoloških ambicija Kine i njenog trgovinskog suficita.

Nove carine će najverovatnije naškoditi izvoznicima na obe strane, kao i evropskim i azijskim kompanijama koje trguju izmedju SAD i Kine ili snabdevaju svoje proizvodjače komponentama i sirovim materijalima.

Posle današnje kineske odluke, odnosno eskalacije trgovinskog rata SAD i Kine, indeksi na Vol stritu su potonuli, čime je nastavljen njihov prošlonedeljni pad.

Posle manje od dva sata trgovanja u Njujorku, Dau Džons je u minusu 2,3 odsto, Standard end Pur 500 u crvenom je 2,2 odsto, a Nasdak 3,2 odsto.

Oko sat vremena pre nego što je Peking objavio uzvratne mere, Tramp je na Tviteru upozorio kineskog predsednika Si Djinpinga da će Kina "biti veoma teško povredjena" ako ne prihvati trgovinski sporazum. Najnovija runda trgovinskih pregovora SAD i Kine završena je u petak u Vašingtonu bez dogovora.

"Kina će biti veoma teško povredjena ako ne sklopite (trgovinski) sporazum jer će kompanije biti primorane da napuste Kinu i odu u druge zemlje", naveo je Tramp.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.