AAA

EKONOMIJA | 21.06.2019 23:25 > 21.06 23:25

SAD stavile na crnu listu pet kineskih organizacija nove tehnologije

SAD su danas stavile na crnu listu pet kineskih organizacija koje se bave "superkompjutingom", označivši ih za pretnju američkoj nacionalnoj bezbednosti i sprečivši im pristup poverljivoj tehnologiji.

Taj potez američkog Ministarstva trgovine mogao bi da iskomplikuje sastanak predsednika SAD i Kine, Donalda Trampa i Si Djinpinga, planiran za sledeću nedelju u Japanu na samitu G20, sa ciljem smirivanja trgovinskog spora dve najveće svetske ekonomije.

Medju pet kineskih organizacija koje je američko Ministarstvo trgovine stavilo na "crnu listu", nalazi se proizvodjač superkompjutera "Sugon", tri s njim povezane organizacije i Institut za tehnologiju kompjutinga Vuši Djiangnan. U odluci se navodi da su njihove aktivnosti "u suprotnosti s nacionalnom bezbednošću i interesima spoljne politike SAD".

Američke kompanije ne mogu da prodaju tehnologiju organizacijama na crnoj listi bez odobrenja vlade.

Ministarstvo trgovine SAD stavilo je prošlog meseca na crnu listu kineskog telekomunikacionog giganta, kompaniju "Huavej", što je povećalo tenzije Vašingtona i Pekinga.

"Superkompjuting" se definiše kao obrada "masivno složenih problema" ili problema s veoma mnogo podataka pri čemu se koriste "koncentrisani računarski resursi" više kompjuterskih sistema koji rade paralelno i nazivaju se "superkompjuterom". "Superkompjuting" angažuje sistem čiji svi računari rade na maksimumu svojih mogućnosti.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.