AAA

EKONOMIJA | 12.07.2019 17:20 > 12.07 17:20

Ford i Folksvagen šire saradnju na autonomna i električna vozila


Američki proizvodjač automobila Ford i nemački Folksvagen saopštili su danas da proširuju svoju saradnju početu u januaru na razvoj autonomnih i električnih vozila, koji se smatraju budućnošću automobilske industrije.

Ovo su u zajedničkom saopštenju objavile dve grupe koje već saradjuju na proizvodnji kombija, terenskih vozila i komercijalnih pikapova.
Folksvagen će u autonomna vozila, bez vozača, uložiti ukupno 2,6 milijardi dolara u firmu Argo AI, filijalu za razvoj takvih vozila svog američkog rivala Forda.

Dva proizvodjača automobila imaće jednak udeo u kompaniji Argo AI, koja je bila većinsko vlasništvo Forda. Vrednost te filijale je sa spajanjem procenjena na sedam milijardi dolara.

Folksvagen se obavezao da će kupiti akcije Forda u iznosu od 500 miliona dolara tokom naredne tri godine, dok će Ford završiti preostale investicije od 600 miliona dolara obećane za tu startap kompaniju Argo AI.

Kada je reč o eleketričnim vozilima savezom se predvidja da će Ford koristiti platformu MEB, odnosno zajedničku tehničku bazu za sve nove električne Folksvagenove automobile da gradi sopstvene modele koji će u prvo vreme biti namenjeni evropskom tržištu.

Prvi Fordovi automobili, koji će tu biti sastavljeni, biće prodavani u Evropi od 2023. godine, sa ciljem da se proizvede 600.000 vozila za šest godina.

Ford i Folksvagen takodje razgovaraju o mogućnosti da američka grupa proizvede i drugi model na platformi MEB.

Proširen savez Forda i Folksvagena odražava tekuću transformaciju u sektoru automobila koji je prodrman električnim i autonomnim tehnologijama, smatranim budućim eldoradom automobilske industirje. Te tehnologije medjutim zahtevaju velike investicije koje se procenjuju na više milijardi dolara.

Ni jedna kompanija neće imati udela u drugoj.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.