AAA

EKONOMIJA | 29.08.2019 23:45 > 29.08 23:45

Američke kompanije oštećene trgovinskim ratom SAD i Kine


Američke kompanije koje rade u Kini kažu da su oštećene trgovinskim ratom SAD i Kine i da se suočavaju sa sve nelojalnijom konkurencijom kineskih firmi.Ipak, one još nisu spremne da se odreknu kineskog tržišta.

U godišnjem istraživanju Američko-kineskog poslovnog saveta, objavljenom danas, 81 odsto kompanija kaže da su trgovinske tenzije uticale na njih, što je više nego prošle godine.

Skoro polovina kaže da su izgubili prodaju zbog carina koje je Kina nametnula američkim proizvodima u znak odmazde za američke uvozne takse, a 47 posto kaže da kineske vlasti koriste birokratiju kako bi ih diskriminisale.

Oko 40 posto kompanija kaže da su izgubile prodaju u Kini jer kineske firme ne žele da posluju sa američkim usled trgovinskih tenzija. Procenat takvih odgovora je čak sedam puta veći nego 2018. godine.

Ipak, 88 odsto kaže da ne planira da se ode iz Kine, a 97 posto kaže da su im poslovi u Kini i dalje profitabilni. Samo polovina smatra da će im se prihodi povećati ove godine.

SAD i Kina su prošle godine krenule u trgovinski rat uzajmnim uvodjenjem carina. SAD optužuje Peking za nefer praksu u trgovini, dok Peking okrivljuje SAD da započinju najveći trgovinski rat u ekonomskoj istoriji.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.