AAA

EKONOMIJA | 04.09.2019 19:15 > 04.09 19:15

EU spremila 780 miliona evra hitne pomoći za Bregzit bez sporazuma


Evropska unija je spremna da angažuje 780 miliona evra hitne finansijske pomoći državama-članicama koje budu ekonomski najviše pogođene mogućim Bregzitom bez sporazuma, saopšteno je danas.

Glavnina skoro 600 miliona evra, doćiće iz Fonda solidarnosti EU, namenjenog zemljama članicama žrtvama prirodnih katastrofa. Ostatak će doći iz Evropskog fonda za prilagođavanje globalizaciji koji pomaže otpuštenim radnicima.

Evropska komisija predstavila je danas nove hitne mere u slučaju "Bregzita bez dogovora", dok Velika Britanija tone u političku krizu zbog podela oko Bregzita.

Evropski zvaničnici istakli su da bi, pored 780 miliona evra, finansijska podrška za prevazilaženje posledica Bregzita bez dogovora mogla da stigne i iz drugih fondova za ribarstvo i poljoprivredu.

Jedan zvaničnik je rekao da se novac Fonda solidarnosti može angažovati zbog relativno malog broja prirodnih katastrofa koje su ove godine pogodile zemlje Unije. Ali, naglasio je da bi upotreba tog novca za Bregzit bila izuzetak, samo da bi se pomoglo pogođenim kompanijama, očuvanju radnih mesta i ispunjenju povećanih potreba za kontrolom u trgovini s Velikom Britanijom ako ne bude sporazuma o Bregzitu.

Zemlje na koje bi najviše mogao da utiče "Bregzit bez dogovora" su Irska, Nemačka, Holandija, Belgija, Francuska i Danska.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.