AAA

EKONOMIJA | 08.10.2019 21:20 > 08.10 21:20

Egipat, Kipar i Grčka osudili Tursku jer traga za gasom u kiparskoj zoni

Egipat, Kipar i Grčka osudili su danas u Kairu kao "nezakonito i neprihvatljivo" to što Turska traga za gasom u vodama u kojima Kipar ima ekskluzivna ekonomska prava.

Na zajedničkoj konferenciji za medije posle sastanka predsednika Egipta i Kipra, Abdel-Fataha el-Sisija i Nikosa Anastasijadisa, i grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa, kiparski lider je rekao da su "neprihvatljivi potezi Turske i njeno bušenje gasa očigledan napad na prava Kipra i na medjunarodno pravo".

Anastasijadis je rekao da će se Kipar pridržavati "svih dostupnih diplomatskih sredstava u cilju obuzdavanja agresije Turske".

El-Sisi, čija je zemlja u sporu s Turskom, kazao je da jednostrani potezi Ankare mogu da destabilizuju ceo istočni Mediteran i "nanesu štetu interesima" zemalja tog područja.

Turska ne priznaje Kipar kao državu i oko 44 odsto ekskluzivne ekonomske zone tog ostrva smatra svojim, tvrdeći da štiti svoje i interese kiparskih Turaka.

Slanjem mirovnih trupa UN 1964. godine, Kipar je podeljen zbog upornih medjunacionalnih sukoba. Posle puča pristalica ujedinjenja s Grčkom, Turska je 1974. godine okupirala sever naseljen turskom manjinom i proglasila "Tursku Republiku Severni Kipar" koju samo Ankara priznaje. Turska je na okupirani sever ostrva doselila više od 35.000 vojnika s porodicama i druge naseljenike.

El-Sisi, Anastasijadis i Micotakis su osudili i planiranu vojnu ofanzivu Turske protiv Kurda na severoistoku Sirije, posle ovonedeljne izjave predsednika SAD Donalda Trampa da neće braniti od turskog napada kurdske borce koji su godinama američki saveznici u borbi protiv ekstremista Islamske države.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.