AAA

EKONOMIJA | 08.10.2019 22:15 > 08.10 22:15

Irska predvidja 1,2 milijardi evra da ublaži šok Bregzita bez dogovora


Irska koja je vrlo izložena finansijskom i drugom ekonomskom riziku u slučaju da Britanija izadje iz Evropske unije bez dogovora, predstavila je danas budžet za 2020. u kojem je predvidjeno više od milijardu evra da se apsorbuju posledice ukoliko se dogodi taj neželjeni scenario. 

"Bregzit je najveći i najaktuelniji rizik za našu privredu i izlazak iz EU bez sporazuma bi bio vrlo težak", rekao je minstar finansija Paskal Donohu u govoru u Parlamentu i najavio potrošnju od 1,2 milijardi evra, mimo evropske pomoći, "za odgovor na Bregzit".

On je rekao da to jeste budžet bez predsedana, ali i da je trenutak bez presedana.

Irski ministar je rekao da se izgledi sada kreću ka izlasku Britanije bez sporazuma, mada to ne znači da je takav scenario neizbežan. 

Rekao je da će 650 miliona evra biti pomoć ključnim sektorima poljoprivrede i turizma, da bi se ograničili negativni efekti izlaska iz EU bez zaštitne mreže. Biće i 85 miliona evra za uzgajivače stoke i 14 miliona za ribare.

Centralna banka Irske je predvidela da bi Bregzit bez dogovora mogao da dovede do ekonomske propasti jedne trećine poljoprivrednih gazdinstva zbog potencijalnog velikog skoka carine koja bi, samo na meso, dostigla skoro 50 odsto vrednosti robe.

Uzimajući u obzir elemente za ublažavanje uticaja Bregzita, ukupni izdaci za budžet 2020. prelaze 2,9 milijardi evra, rekao je ministar. 

"Suočićemo se sa izazovima Bregzita bez dogovora s pozicija sile, i mi smo spremni", rekao je Donohu. 

On je rekao da je zemlja ove godine eliminisala deficit i predvidja budžetski višak od dva odsto BDP.

Britanski premijer Boris Džonson je obećao Bregzit 31. oktobra, šta god da košta, sa ili bez dogovora sa EU, a pregovori s Briselom su u zastoju tri nedelje pre tog roka.

Bregzit bez dogovora kojim bi se ponovo uspostavila fizička granica izmedju Irske, članice EU i Severne Irske, provincije koja je deo Velike Britanije, moglo bi da dovede do toga da 55.000 Iraca izgubi posao, a BDP Irske bi opao za šest odsto po podacima vlade.

To bi bio veliki šok pošto je prošle godine Irska imala spektakularan rast BDP-a od 8,2 odsto, a ove godine je prognozirala 5,5 odsto.

Politički vraćanje granica takodje preti miru sa Severnom Irskom zbog relativnog mira posle više decenija krvavog sukoba.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.