AAA

EKONOMIJA | 29.11.2019 23:35 > 29.11 23:35

Uprava i radnički savet nemačkog Dajmlera se dogovorili o ukidanju 10.000 radnih mesta

Nemački multinacionalni proizvođač automobila Dajmler je objavio u petak da planira da do kraja 2022. godine ukine 10.000 radnih mesta širom sveta.Planira da ne popuni neka upražnjena radna mesta, a da u Nemačkoj ponudi otpremnine zaposlenima u administraciji.

Ta kompanija je 14. novembra saopštila da planira smanjiti troškove za 1,4 milijarde evra tako što će ukinuti deset odsto direktorskih mesta i drugim merama.

U saopštenju objavljenom u petak, navodi se da se Dajmler sporazumeo sa svojim radničkim savetom o principima za smanjivanje strukture kompanije o čemu će te dve strane utvrditi detaljima narednih nedelja.

U saopštenju je navedeno da ta kompanija koja zapošljava 300.000 ljudi, ima za cilj da ukine "hiljade" radnih mesta širom sveta tokom tri godine, a šef osoblja Vilfrid Port je rekao da će broj ukinutih radnih mesta "biti petocifren, ali u doinjem delu raspona", prenela je novinska agencija DPA.

"Postići ćemo da te mere budu što je moguće više društveno odgovorne", rekao je Port.

Dajmler je, pored smanjenja broja radnih mesta, najavio ponude zaposlenima da skrate nedeljno radno vreme, dok će privremeno zaposlenim službenicima administracije ugovori biti produženi "veoma restriktivno".

Izvršni direktor Ola Kalenius je novinarima sredinom novembra rekao da su strože specifikacije Evropske unije o emisiji ugljen-dioksida i prelaskom na veću proizvodnju električnih vozila otežali opstanak te kompanije iz Štutgarta.

Rekao je da je Dajmler pogođen i trgovinskim ratom Kine i Sjedinjenih Država, pošto su nove carinske takse u Kini uvedene na automobile proizvedene u SAD.

"Dajmler AG" je nemačka multinacionalna korporacija za proizvodnju vozila, sa sedištem u Štutgartu, osnovana 1926. godine, a fabrike su joj u Evropi, Aziji, Africi i u obe Amerike.

Dajmler poseduje ili ima udela u više marki automobila, autobusa, kamiona i motocikala, uključujući Mercedes-Benz, Mercedes-AMG, Smart Automobil, Detroit Dizel, Frajtlajner, Vestern Star, Tomas Bilt Basiz, Setra, BaratBenc, Micubiši Faso, MV Agusta kao i akcije u firmama Denci, KAMAZ i Beidjing automotiv grup.

Dajmler je 2017. godine prodao 3,3 miliona vozila i po tome je trinaesti proizvođač automobila i najveći proizvođač kamiona na svetu.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.